Noć istraživača privukla velik broj mladih ljudi

Kultura 28. sep 201819:28 > 19:34
N1

Evropska noć istraživača, manifestacija koja promovira nauku i istraživački rad u Evropi, počela je u devet gradova Bosne i Hercegovine, u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu, Tuzli, Zenici, Konjicu i Brčkom.

N1
N1
N1

Kako javlja reporter N1 Esmir Milavić ispred Historijskog muzeja u Sarajevu, manifestacija je počela oko 17 sati i privukla je velik broj djece.

Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH, kazala je da je ovo jedan od najveselijih dana u godini za Historijski muzej.

“To je dan kad veliki broj mladih ljudi prođe kroz Historijski muzej i učestvuje u aktivnostima koje Noć istraživača organizuje svake godine. Prošle godine više od sedam hiljada mladih, djece, prošlo je kroz Muzej. Nema većeg zadovoljstva za jednu instituciju koja pretenduje da postane važno mjesto i za učenje i za druženje, a Noć istraživača upravo to predstavlja”, istakla je.

Biljana Čamur-Veselinović, pomoćnica ministra Civilnih poslova BiH, podsjetila je da je BiH potpisala sporazum sa Evropskom unijom u članstvu BIH u programu “Horizon 2020”.

“A koji je glavni instrument za finansiranje nauke i istraživanje od strane Evropske unije i na nivou EU i zemalja koje su se priključile ovom programu”, pojasnila je.

Organizatori se nadaju da će kroz institucije u Sarajevu i drugim gradovima proći na hiljade djece i mladih koji ce pokupiti istraživačku nit i početi se baviti naukom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.