Pejakoviću "Zlatni lovorov vijenac" za doprinos umjetnosti

Kultura 04. okt 201815:29 > 15:31
MESS

Dobitnik "Zlatnog lovorovog vijenca" za doprinos umjetnosti teatra, najvišeg festivalskog priznanja koje dodjeljuje Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS, ove godine je glumac Josip Pejaković, prvak drame Narodnog pozorišta Sarajevo u kojem je od 1970. godine ostvario cjelokupni profesionalni radni vijek, saopštili su iz MESS-a.

Nagrada će mu biti uručena na svečanosti u 5. oktobra 2018. godine u “Bijelom salonu” Narodnog pozorišta Sarajevo u prisustvu kolega i kolegica i poštovalaca njegovog umjetničkog opusa.

“‘Zlatni lovorov vijenac’ za doprinos umjetnosti teatra dodjeljuje se Pejakoviću za impresivan glumački opus, posvećenost scenskoj umjetnosti i ulogama koje su ispisale neke od najsjajnijih poglavlja bh. pozorišta. Pisac i glumac koji je umjetnički stvarao na prostoru nekadašnje Jugoslavije, sarađivao sa vrhunskim rediteljima u predstavama koje su postale klasici”, piše u obrazloženju Direkcije festivala MESS i dodaje se:

“Pejaković je među najpopularnijim glumcima i najsvestranijim ličnostima. Glumac koji je svojim djelom podjednako omiljen i cijenjen od strukovne kritike do gledaoca. Nagrada je pripala Pejakoviću ne samo zbog njegovog umjetničkog angažmana već i zbog njegovog društvenog zalaganja, beskompromisnom suprotstavljanju ratu i nacionalizmu!”

Pejaković je rođen u Travniku 1948. godine, gdje je pohađao osnovno i srednje obrazovanje. U Sarajevu je završio dramski studio u klasi Kaće Dorić i Josipa Lešića. Diplomirao je ulogom Tuzenbaha u predstavi “Tri sestre” Čehova i ulogom Filtosa u “Koncertu u jajetu Arabala” u režiji Kaće Dorić. Ostvario je preko 50 premijernih uloga u Narodnom pozorištu Sarajevo, na filmovima i u desetak monodrama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.