Priznanje za životno djelo: Trg u čast Jurislava Korenića

Kultura 06. nov 201816:50 > 19:01
N1

Osim festivala koji organizuje Kamerni teatar 55 posvećen osnivaču bosanskohercegovačke teatarske scene, bit će napravljen i trg u njegovu čast - Trg kulture Jurislav Korenić. Ovaj trg će posjetiteljima Pozorišta mladih olakšati sam prilaz jer neće biti primorani provlačiti se između automobila u želji da pogledaju predstavu.

Emir Hadžihafizbegović se prije nekoliko mjeseci obratio se sarajevskoj opštini Centar sa prijedlogom da se prostor ispred Pozorišta mladih, pretvori u trg, te da se imenuje po Jurislavu Koreniću.

Jurislav Korenić je osnivač Kamernog teatra 55, MESS-a i Pozorišta mladih. Bio je i režiser, a imao je i svoj jazz orkestar. Preminuo je 1974. godine kao dramaturg Narodnog pozorišta Sarajevo. Direktor Kamernog teatra, Emir Hadžihafizbegović, kazao je da ni Kamernog teatra ali ni teatarskog života uopšte u Bosni i Hercegovini ne bi bilo bez Korenića. Njemu u čast, napravljen je ovaj Trg, Trg kulture Jurislav Korenić.

Kamerni teatar je jedini u Bosni i Hercegovini koji, postamentu teatra, organizuje festival ‘Dani Jurislava Korenića’.

“Čovjek koji je također pokrenuo na Filozofskom fakultetu, odsjek za teatrologiju, koji je kasnije prerastao u Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu. Veliki dramaturg, teatrolog, prevodilac tekstova pozorišnih. Jedna figura koja je jednim velikim dijelom, zaslužna za ono što mi danas zovemo pozorišni život u Sarajevu ili u Bosni i Hercegovini”, ukazao je Vedran Fajković iz Kamernog teatra 55.

A projekat opštine Centar je značajan i za Pozorište mladih, koje je u novu pozorišnu sezonu krenulo sa potpuno prilagođenim pozorištem za osobe sa invaliditetom, a sada je ovim osobama i sam prilaz pozorištu mnogo jednostavniji i lakši. Osim toga, za slijepe i slabovidne osobe postavljene su i taktilne ploče.

“Kao što vidite ispred više nije parking i ruglo, nego jedan lijepi park. Mi se nadamo da će se u narednom periodu ovdje naći neke ljuljaške i klackalice, da djeca koja izađu iz Pozorišta mladih imaju nekako dvostruki užitak”, istakao je Adnan Rešić iz Pozorišta mladih.

Idejno riješenje za izgled trga uradio je student Akademije likovnih umjetnosti – Odsjek za grafički dizajn Ahmet Prošić. Njegova ideja pod nazivom ‘Put života’ simbolizira drvo, a inspiraciju je pronašao u pozorišnoj frazi “daske koje život znače”. Linije su zapravo godovi i predstavljaju životnu putanju.

“Svaka linija ima jedan naziv predstave koju je režirao Jurislav Korenić. Na platou se nalazi deset linija. Broj 10 ima simboliku pozitivnih promjena u društvu, kao i produktivnosti. Sam rad je nosio naziv ‘Via vitae’ što na latinskom znači ‘Put života’, tako da sam Trg Jurislava Korenića je odraz njegovog života i djela”, objasnio je Prošić, student Akademije likovnih umjetnosti.

Sama biografija Korenića je volšebna. Ovaj trg je samo mali doprinos bosanskohercegovačkog društva za sve ono što je Korenić ostavio iza sebe, nama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.