Zijah Sokolović performansom obilježio 50 godina rada

Kultura 09. nov 201812:43 > 12:48
NAP

Glumac, reditelj, umjetnik Zijah A. Sokolović danas je izveo performans u centru Sarajeva povodom 50 godina profesionalnog glumačkog rada. On je na rukama i glavi nosio „daske koje život znače“.

NAP
NAP
NAP
NAP
NAP

Pojasnio je da se te daske mogu dvojako tumačiti – da se on ukovao u daske kao glumac ili da se ukovao kao što su se nekad kroz historiju ukivali razbojnici, lopovi, kradljivci…

Sokolović je nosio „okove“ ulicama Sarajeva od JU Centra kulture i mladih u Jelićevoj do Kamernog teatra 55. Poseban dio performansa izveo je na mjestu Sarajevske ruže u ulici Ferhadija. Sokolovićev umjetnički izražaj privukao je veliku pažnju građana koji su ga pratili tokom šetnje.

U JU Centar kulture i mladih večeras će u 20 sati biti izvedena predstava CABAres, CABArei koju Sokolović izvodi već 25 godina. Do sada je prikazana više od 1.350 puta.

Predstava je premijeru imala 28. januara 1993. godine u “Interkulttheater” u Beču i od tada je igrana na scenama u Beču, Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Skoplju i Podgorici a gostovala je i pred publikom u Torontu, Vankuveru, Montrealu, Oslu, Sidneju, Melburnu, Njujorku i dr.

Zijah A. Sokolović u predstavi “CABAres CABArei” (Životna komedija) govori i igra sve moguće, majstorskom mimikom i potpunim vladanjem glasom vodi gledaoce od neukrotivog smijeha do ledene užasnosti, poigrava se sa osjećanjima i mišljenjem publike do ivice izdržljivosti, dok igrajući prepliće dvije velike, za svakog značajne teme, ljubav i smrt.

Iako je komad autor nazvao kabareom, riječ je o sasvim ozbiljnoj stvari, ne samo zato što Sokolović bez pomoći svjetlosnih efekata i zvučnih i drugih kulisa drži pažnju gledalaca prikovanu uz predstavu puna dva sata, nego i zato što je njegov komad zapravo nemilosrdno razgolićavanje života, jedna je od kritika predstave „CABAres, CABArei“.

Sokolovićeva karijera počela je 1968. godine kada je odigrao prvu profesionalnu glumačku ulogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.