Crteži bh. gradova iz '30-ih godina prošlog vijeka

Kultura 23. nov 201815:22 > 15:27
Anadolija

Izložba Historijskog arhiva Sarajevo "Crteži gradova Bosne i Hercegovine", povodom Dana državnosti BiH, otvorena je danas u Muzeju Sarajeva - Despića kuća.

Predstavljene su reprodukcije likovnih djela Vladimira Pintarića i Tomislava Krizmana iz Zbirke crteža i reprodukcija Historijskog arhiva Sarajevo.

Pet reprodukcija likovnih djela Vladimira Pintarića i 18 reprodukcije likovnih djela Tomislava Krizmana, koje su prikazane na izložbi, manji su dio Zbirke crteža i reprodukcija Historijskog arhiva Sarajevo, koja sadrži 404 jedinice i to 227 pojedinačnih reprodukcija i osam mapa sa 177 reprodukcija, iz perioda Austro-Ugarske, Kraljevine Jugoslavije i Drugog svjetskog rata.

Djela Pintarića su rađena postupkom rasterografije, a nastala su u periodu između 1937. i 1938., dok su djela Krizmana rađena postupkom dubokotiska iz 1937. godine.

Autori izložbe su arhivisti Saša Beltram i Jasmin Turčalo.

“Odlučili smo da povodom 25. novembra – Dana državnosti BiH, održimo izložbu na kojoj će biti prikazane reprodukcije crteža iz naše zbirke crteža i reprodukcija, koja broji oko 400 reprodukcija”, pojasnio je Beltram.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Istakao je da su izložene mape, uglavnom poznatih slikara iz BiH.

“Za ovu priliku odlučili smo se za Vladimira Pintarića i Tomislava Krizmana, za njihove reprodukcije pošto oni prikazuju bh. gradove. Izložba je nastavak izložbe koju je Historijski arhiv Sarajevo prije godinu i po, također pravio u Sarajevu”, rekao je Beltram.

Grafike, koje su danas prikazane, zabilježene su kada su autori boravili u BiH.

“Slike prikazuju grafik. Vladimir Pintarić je radio tehnikom ‘rasterografija’, koja može dati najprecizniju reprodukciju slike. Pintarić je za rasterografiju, koja je njegov izum, koju je patentirao 1937. godine, dobio medalju na svjetskoj izložbi u Parizu i Bostonu”, rekao je Beltram.

Cilj je, kako je kazao, da se “edukuju studenti i učenici te da ih upoznaju s građom Arhiva”.

“Na neke eksponate ne možete naići čak ni u muzejima”, dodao je Beltram.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.