Film Forum u Banjaluci o razvoju filmske industrije u BiH

Kultura 29. nov 201812:10 > 12:14
Fena

Na koji način poboljšati filmsku produkciju u Bosni i Hercegovini, tema je dvodnevnog “Film foruma” koji je počeo danas u Banjoj Luci.

Na ovom skupu, posvećenom razvoju filmske industrije u našoj zemlji, učestvuju filmski profesionalci iz regiona, producenti i distributeri, a predviđeno je pet panela i tri radionice sa studentima.

Producent u “Vizart filmu“ Zoran Galić istakao je da će na ovom forumu biti riječi o načinu finansiranja, proizvodnje i distribucije filmova u Evropi te stanju u toj oblasti u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i BiH.

Naveo je da Slovenija ulaže 11 miliona eura godišnje u razvoj filmske umjetnosti, Hrvatska devet miliona eura, Srbija je dosadašnji iznos ulaganja podigla sa sedam na devet miliona eura, Crna Gora izdvaja 2,5 miliona eura, a Makedonija oko šest miliona eura.

U Republici Srpskoj se mnogo manje ulaže, pa je za iste namjene u ovogodišnjem budžetu planirano 100.000 KM.

Pomoćnica ministra prosvjete i kulture RS Tanja Đaković kazala je da su svjesni činjenice da je kinematografija u RS-u u “povoju”.

“Ali, smatramo da imamo potencijal i upravo smo iz tog razloga izdvojili sredstava da podržimo konferenciju i da od filmskih profesionalaca ‘pokopimo’ dobre prakse i potaknemo razvoj ove industije u RS-u”, kazala je ona.

Grad Banja Luka je podržao ovu konferenciju, a kako je rekao gradonačelnik Igor Radojičić – Banja Luka, kao kandidat koji je ušao u finale takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, izuzetno je zainteresovana za razvoj svih grana kulture.

“Fokusirali smo se na one ciljeve koji su predviđeni Strategijom razvoja kulture grada za naredni desetogodišnji period. Grad će se u narednim godinama najviše fokusirati na dvije linije, od kojih je jedna ulaganje u infrastrukturu za kulturu, od najvećeg projekta za multifunkcionalnu kongresnu konferencijsku dvoranu pa do manjih prostora širom grada, koji treba da omoguće decentralizaciju kulture i odvijanje kulturnih dešavanja na različitim mjestima”, kazao je Radojičić i dodao da je druga linija projektno finansiranje.

Tokom dva dana Foruma, paralelno sa panelima, planirane su i radionice sa mladim filmskim autorima, glumcima i producentima na teme izazova i mogućnosti prilikom produkcije dokumentarnih filmova i kastinga.

Ovaj segment programa će činiti: Timka Grin – “Teoretski i praktično do uspješne audicije”, Boris Mitić – “Kako snimiti Ništa?”, Amra Bakšić Čamo – “Krv i znoj produkcije niskobudžetnog filma”.

Konferenciju “Film Forum” organizovala je produkcijska kuća Vizart Film i Desk Kreativna Evropa BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.