N1 na probi predstave "Divlje meso"

Kultura 12. mar 201516:46 > 16:52
N1

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo premijerno će biti izvedena predstava "Divlje meso" koju je prema tekstu makedonskog pisca Gorana Stefanovskog režirao Dino Mustafić. Ekipa N1 bila je na probi pred premijerno izvođenje.

“Divlje meso” je tekst napisan 80-ih godina 20. stoljeća i tada je upozoravao na probleme koji će se desiti tokom Drugog svjetskog rata. Danas već ima status kultnog teksta koji će prvi put biti prikazan kroz predstavu.

To je i priča o raspadu vrijednosti koje su držale na okupu porodicu, kao što je tradicija, respekt prema znanju koje je utemeljeno i rekao bih empirijsko. Dolazak nekih novih, drugačijih oblika, novih lica fašizama”, izjavio je režiser Dino Mustafić.

Mustafić je okupio glumačke ikone Sarajeva, ali i nove nade sarajevske glumačke scene. Jedan od njih je Adi Hrustemović, koji igra glavnu ulogu u ovoj predstavi.

“Igram lik Stefana koji je kao ambiciozni mladi čovjek spreman da uradi skoro sve da ostvari svoje ciljeve, ali frapantno je što on predstavlja cijelu generaciju mladih ljudi, koji žive danas na ovim prostorima, ali i generalno u cijelom svijetu, koji su tako ambiciozni, streme ka nekom uspjehu, a kad bismo ih pitali da artikulišu te ciljeve, da ih konkretizuju, imenuju, oni to ne bi znali”, rekao je glumac Adi Hrustemović.

Ova predstava ništa ne obećava, ona upozorava na stanje u kome se nalazimo, gdje to stanje vodi i kakve posljedice izaziva.

“Divlje meso je ovdje višeslojna metafora, treba pogledati predstavu i onda će svako za sebe odlučiti šta je divlje meso, gdje je to divlje meso, ima li ga i može li ga se osloboditi“, kazao je Branko Ličen.

Pogledajte prilog Dženite Piljug.