Izložba jevrejske arhitektonske baštine u Mostaru

Kultura 18. mar 201512:24 > 12:30
N1

Proputovala je više gradova širom Jugoistočne Europe, a sinoć stigla u Mostar. Riječ je o izložbi koju čini dvadeset bogato osmišljenih panoa s reprezentativnim fotografijama sinagoga.

Zadovoljstvo mi je da smo mogli našim posjetiocima priuštiti ovakvu izložbu. Izložba koja na poseban način govori o arhitektonskoj baštini jevreja. Prije Mostara izložba je bila u Sarajevu i Banjoj Luci. Izložba je postavljena u 20 panoa, koji su izvrsno dizajnirani i koji su pobudili interesovanje građana“, kazao je Darko Juka, voditelj galerije Aluminij.

Izložba je značajna iz više razloga, prenosi svjedočanstvo o divnoj kulturi koja je puno dala evropskoj kulturi. Većina ovih izdanja nije u upotrebi ili je u ruševnom stanju“, rekao je Juka i dodao: “Autor je mađarski akademik, rođen u Vojvodini u Srbiji koji je posvetio život ovim zabilješkama. Do sada je zapisao oko njih 500 na 3000 primjeraka. Čitatelju približava dah te baštine.”

U BiH je došla putem ambasadora Mađarske, a on je jučer proglasio izložbu otvorenom.

Galerija nastoji oplemenjivati kulturu Mostara, imamo zbivanja na mjesečnoj razini. Kako izložbi umjetnina, ali i promovišemo i rad književnika. Galerija Aluminij ove godine slavi 15 godina postojanja, iako nikada nije naplaćena niti jedna ulaznica“, istakao je voditelj galerije Aluminij.