Izložba "Mir sa ženskim srcem" predstavlja žensku stranu rata

Kultura 11. mar 201914:14 > 14:36
N1

U Historijskom muzeju BiH u Sarajevu, otvorena je izložba "Mir sa ženskim srcem" posvećena svim ženama u BiH. Izložba je nastala u organizaciji mirovnog pokreta "Mir sa ženskim srcem", Foruma civilna mirovna služba i uz stručnu pomoć Historijskog muzeja BiH. Cilj izložbe je da se u procese suočavanja sa prošlošću i procese izgradnje mira u BiH, predstavi ženska strana priče o preživljavanju i prevazilaženju posljedica rata.

Izložba “Mir sa ženskim srcem” predstavila je 20 ličnih istorija. Ispričane su priče o ženama koje su se borile protiv svega što su proizvele 4 godine rata. Priče o ženama povratnicama, ratnim udovicama, izbjeglicama, logorašicama te silovanim ženama. Strahote rata osjetila je i Gordana Vidović.

“Moja životna priča je kao i kod većine ovih žena ovdje, ali moram da kažem da smo mi, nas ovdje 20, to su slučajno odabrane žene, mislim da nas ima mnogo u BiH i da su ostale mnoge priče neispričane i vjerovatno će doći vrijeme kada ćemo moći da ispričamo sve svoju priču” rekla je Vidović.

Zato je ova izložba posebna ali i hrabra. Posebna jer 20 običnih žena pričaju svoje životne priče. A hrabra jer morate biti neizmjerno takvi da biste predstavili svoj život pred publikom ali i da biste saslušali sudbine drugih žena i suočili se sa sopstvenim strahovima.

“Cilj nam je bio i da se odmaknemo od prikazivanja žena samo kao žrtava, da pokažemo da žene koje su doživjele različite strahote tokom rata,koje su preživjele različita iskušenja ali koje su te strahote i pobijedile,koje su našle snage i da se društveno angažuju i da svoje zajednice čine boljim” istakla je Radmila Žigić, koordinatorica inicijative mir sa ženskim srcem.

Nema važnih i nevažnih priča. Ovakvi primjeri nam to pokazuju sve na jednom mjestu.

“Izuzetna mi je čast što prisustvujem otvaranju ove izložbe. Ova izložba zaista može dovesti do promjena u razmišljanju javnosti a takođe ova izložba zaista treba da nas podsjeti na izuzetan doprinos koji su žene dale u izgradnji mira i u razvoju društvene zajednice.” naglasila je ambasador Švedske u BiH, Andres Hagelberg.

Prošlosti se sjećamo kroz datume, spomenike, mjesta stradanja, kulturne događaje, ali sada i kroz ovu izložbu. Njihove životne priče su nove stranice istorije ove zemlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android |iPhone/ iPad