Malene hercegovačke balerine osvajaju nagrade i srca publike

N1

Treću godinu zaredom članice Balet Mostar Arabesque plasirale su se na Svjetsko prvenstvo Dance World Cup 2019. koje će se ove godine održati u Portugalu. Rezultat je to vrijednog i discipliniranog rada u nimalo lakim uslovima u gradu bez baletne tradicije.

Vrijeme je za čas baleta. Prvo slijedi rastezanje, a potom vježbanje koreografija. Lara Trolić imala je tri godine kada je prvi put došla u ovaj studio. Za vrlo kratko vrijeme ostvarila je impresivne rezultate. Na posljednjim Dance World Cup kvalifikacijama u Zagrebu osvojila je drugo mjesto, te se plasirala na Svjetsko prvenstvo.

“Jako sam se trudila i osvojila drugo mjesto”, rekla nam je balerina Lora Trolić.

Za njen uspjeh, ali i uspjeh drugih balerina zaslužna je profesorica Arleta Ćehić. Trinaest godina ulaže ogromne napore u oživljavanju baleta. Okuplja djecu svih uzrasta i nacionalnosti, te pokazuje da međunacionalni odnosi u ovom gradu mogu biti drugačiji.

Drago mi je da su na jednoj bini sva djeca Mostara, Širokog Brijega, Posušja, Čapljine, Jablanice, Konjica. Da se na jednoj bini druže, usvajaju najviše vrijednosti rada, zalaganja, vrhunskog sporta i umjetnosti, i imamo zaista jednu lijepu priču, bajku u sivilu, u surovosti koja nas okružuje“, izjavila je Arleta Ćehić, voditeljica Balet Mostar Arabesque.

Iza sebe imaju mnoga svjetska takmičenja, a otvaranje i zatvaranje značajnih regionalnih događaja i dječijih festivala je već postao tradicija. Na Dance World Cup kvalifikacijama u Zagrebu, u kojim su učestvovale BiH, Hrvatska, Srbija, Slovenija i Mađarska, osvojile su pet zlatnih pehara i jedan srebrni u šest grupnih koreografija u klasičnom baletu i modernom plesu. U grupnim koreografijama na Svjetsko prvenstvo plsirale su se sa četiri grupne koreografije i pet solo. Međutim izlazak u svjetski vrh, kako tvrde, zahtijeva sasvim drugi koncept koji je nemoguć bez podrške šire društvene zajednice.

Na svjetskom nivou mi ne možemo očekivati bilo kakav ozbiljniji rezultat, jer on podrazumijeva logistiku i puno više ljudi od jedne osobe, ali ko zna, moj moto je – ne stati i samo raditi“, dodala je Ćehić.

A da bi na sceni sve ispalo kako treba, potrebno je mnogo vremena i sati vježbanja. Balet je, kako kažu mostarske balerine, spoj savršenih pokreta, osjećaja i gracioznosti uz koju postoji mogućnost da se iskažu najdublje emocije.

Nemamo u Mostaru toliko sličnih plesova, izdvajamo se, imamo i klasični balet i moderni. Ja se više zanimam za moderni jer se mogu puno više prikazati u toj vrsti“, kazala nam je balerina Lana Kožul.

“Privukli su me lijepi pokreti, različite koreografije i lijepi kostimi”, istakla je balerina Klara Ozvatić.

Većinu kostima profesorica Arleta sama izrađuje svojim balerinama. Tako će biti i za njihove nastupe u Portugalu. Koreografskim promišljanjima, kostimima i scenskim nastupima nastojat će, kažu, svoju zemlju predstaviti u najboljem svjetlu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad