Kratki igrani film Zoke Ćatića spreman za pohod na filmske festivale

Kultura 09. apr 201914:54 > 14:58
Prime Communications

Kratki igrani film "Fuga" u završnoj je fazi postprodukcije. Scenarij i režiju potpisuje novinarski bard, glavni i odgovorni urednik eFM radija i video-kolumnista, Zoka Ćatić. "Fuga" na specifičan način govori o svakodnevnici života u BiH nakon rata, a sniman je krajem prošle godine u Sarajevu. Ćatić u svom beskompromisnom video – pripovjedačkom stilu otvara bolnu postratnu temu, kako domaćih tako i međunarodnih politika koje neminovno utiču na život koji živi bh. društvo posljednjih dvadeset pet godina.

“Imajući u vidu da nisam profesionalac u svijetu filma, već da se njime bavim iz ljubavi, velika mi je čast da je ekipa vrhunskih profesionalaca u ovom poslu, pristala biti dio moje ‘igre’ i potrebe da se izrazim i na jedan način zaokružim poslijeratni period moga života. Ideja za scenarij nastala je prije nekoliko godina u jednom telefonskom razgovoru sa Amrom Bakšić Čamo, kada se pojavila informacija da BiH ne posjeduje originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma. Od prvobitne verzije do danas, mnogo se stvari promijenilo do konačne verzija scenarija koju smo snimili, ali je suština ostala ista”, kaže Ćatić, kojemu je ovo prvi kratki igrani film, a s kojom ozbiljnošću je pristupio njegovu realiziranju svjedoči i činjenica da ga i potpisuje punim imenom i prezimenom – stoga vas na vrijeme upozoravamo da je Zoran Ćatić zapravo legendarni Zoka, diljem BiH poznati autor satiričnog teksta bh. himne sa kojim je na eFM-u počinjao dan.

“Posebnu zahvalnost za snimanje kratkog igranog filma ‘Fuga’ dugujem ‘Centru za promociju civilnog društva’ koji su, u okviru svog programa, namijenjenog pojedincima, prepoznali moju ideju i omogućili mi da po prvi put u životu snimim film za koji djelimično imam pokrivene inicijalne troškove”, rekao je Ćatić.

U filmu, naslovne uloge igraju Roman Mehić, Alena Džebo, Slaven Vidak, Semir Krivić, Maja Zećo, Robert Krajnović. Direktor fotografije je Almir Đikoli, šarfer i kolor korekciju radio je Faris Dobrača, montažu Mirza Ajnadžić, ton Slađan Vujić, dok je za postprodukciju i mastering tona zadužen Nenad Kovačević. 

„Fuga“ doslovno znači nemir. Naziv fuga dolazi od latinske riječi fugere (bježati) ili fugare (tjerati u bijeg). Sa muzičkog stanovišta, aludira na sistematski sprovedenu imitaciju, pri kojoj jedan glas “bježi” pred drugim da bi se na kraju stopili u jedan. U medicini, Fuga je termin koji se odnosi na poremećeno stanje i potrebe za bjegom od svojih ličnih problema, mijenjajući indetitet i otpočinjući sasvim nov život. Bježeći od stvarnosti u fikciju, autor nailazi na apsurd.

Prime Communications
Prime Communications
Prime Communications
Prime Communications
Prime Communications

Jednominutna verzija filma „Fuga“ osvojila je drugu nagradu žirija i nagradu publike na međunarodnom festivalu jednominutnog filma Crominut film festivala u Požegi (Hrvatska) 2017. godine. Na istom festivalu, Ćatić je osvojio i UNICA nagradu – za promicanje razumijevanja među narodima i novog načina filmskog izražavanja 2014. godine, za film „Namjera“ kao i nagradu publike 2015. godine za jednominutni film „Testament“. Za dječiji film „Otkačeni Otok“, koji je radio sa Mirzom Ajnadžićem u okviru Ljetnje Škole Filma Šipan, osvojio je glavnu nagradu u kategoriji igranog filma do 15 godina na Dubrovnik Film Festivalu 2017.

Prošle godine je u saradnji sa udruženjem „Srcem za djecu“ i „MladiCe“ snimio dokumentarni film „Velika Bijela Kuća“. U filmu MladiCe (grupa mladih ljudi koji su u djetinjstvu, adolescenciji preživjeli rak) prenose svoje životno iskustvo borbe protiv raka, diskutuju kako pomoći drugima, govore o planovima za budućnost, ostvarenju svojih snova, svojim budućim pozivima ljekara, umjetnika, političara… Film je na Dubrovnik film festivalu 2018 (DUFF) ocijenjen kao najbolji film cjelokupnog festivala osvojivši Grand Prix.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad