Sanel Redžić niže uspjehe i ponosno ističe da je iz BiH

Kultura 10. apr 201510:07 > 10:15
N1

U program N1 televizije u emisiji Novi dan uživo iz Njemačkog Weimara javio se dvadesetpetogodišnji Sanel Redžić, rodom iz Tuzle, gdje je i završio Srednju muzičku školu. Nakon nje odmah je otišao na muzičku akademiju "Franz Liszt" u njemačkom gradu Weimaru, u klasi profesora Thomasa Müllera Peringa.

Od 2007. godine Sanel Redžić na svjetskim scenama niže uspjeh za uspjehom i uvijek ističe samo jedno – da je ponosni Bosanac i Hercegovac.

Sve je počelo 2012. godine. Osvojio je prvo mjesto na 55. prestižnom međunarodnom takmičenju gitare u Tokiju, koje spada među tri najveća takmičenja za klasičnu gitaru u svijetu.

Prije toga sam osvojio veliki broj takmičenja i to je samo jedan slijed događaja. Tokio je bio kruna mog takmičarskog perioda i karijere. Dobio sam jednomjesečnu turneju u Japanu, a zahvaljujući takmičenju uslijedili su koncerti i takmičenja u Kini, Meksiku i gradovima po Evropi.

Kritičari kažu da je Redžićev senzibilitet za klasičnu gitaru rijetko zabilježen na ovim prostorima.

Ove sedmice u Weimaru se održava još jedno takmičenje u čijoj organizaciji učestvuje i rođeni Tuzlak.

2005. godine sam prvi put došao upravo na takmičenje u Weimaru i osvojio drugu nagradu što mi je otvorilo vrata za studiranje u tom mjestu. Četiri godine poslije sam osvojio prvu nagradu, a od 2013. radim na organizaciji i jedini sam stranac, jer su sve Nijemci u organizaciji“, rekao je Redžić.

Istinski je ambasador BiH, svaku priliku koristi da pohvali ljepote naše zemlje na bilo kojoj strani svijeta. “Uvijek hvalim hranu i govorim ljudima kako BiH ima lijepe pejzaže, planine, rijeke.”

Na pitanje kako ocjenjuje bh muzičku scenu, Redžić kaže: “To je općepoznato da je BiH rasadnik talenata u muzici. Iz Tuzle potiče veliki broj vrhunskih gitarista, ima ih u Sarajevu i drugim gradovima.”