Počinje 4. po redu festival "Muzika na žici"

Kultura 14. okt 201418:11 > 18:17
Facebook

Od 15 do 19 oktobra, Sarajevo će ugostiti neke od najpoznatijih violončelista i klavijaturista Iz Evrope i svijeta i ponuditi našim građanima neobične muzičke performanse.

Četvrti po redu internacionalni festival „Muzika na žici“, predstavit će izuzetno zanimljive i neobične programe za bosanskohercegovačku publiku. Vrhunski umjetnici Orest Shourgot i Roman Reshetkin ponuditi će našoj publici niz krajnje raznovrsnih koncertnih programa izvodeći djela Schnittkea, Bacha, Haydna i Mozarta.

“Naš festival je proizašao iz želje da se ponudi publici nešto što se meni čini da ovdje fali”, rekla je Violeta Smailović- Huart, violonistica i organizatorica festivala.

Festival je prigodan za slušatelje svih generacija, a posebni programi bit će namijenjeni isključivo djeci.

“Ukoliko bilo ko želi doći sa djetetom i ostaviti dijete da se igra muzike, a ne Ipoda, Pokemona ili sl. može ostaviti dijete, otići na kafu, pijacu… Imamo igraonu, kako god…. ali muzičku.”, kaže Violeta.

Među učesnicima festivala je i četrnaestogodišnji Roman Reshetkin, koji je na nedavno održanom svjetskom takmičenju ušao u prvih deset violinista u kategoriji do 18 godina.

“Sarajevo je zaista divan grad. Rođen sam u Maroku, mirisi i običaji…”, rekao je violinist Roman Reshetkin.