Druženje "Pismo prijateljima": Sjećanje na Davorina Popovića i Kemala Montena

Kultura 22. sep 201920:36 > 20:40
Fena

U čast sarajevskih velikana Kemala Montena i Davorina Popovića večeras je ispred FIS-a u Sarajevu upriličeno druženje pod nazivom “Pismo prijateljima“.

“Iako više nisu sa nama zauvijek su u našim srcima. Hvala im što su pjesmom objasnili šta su život, poštovanje, znanje, ljubav prema gradu. Svojim su ljudskim senzibilitetom bivstvovali, bili i ostali legende. Zato je naša obaveza da organiziramo ovakve događaje koji su posvećeni važnim ljudima”, rekao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Spot “Pismo prijateljima” Kemala Montena snimljen je tačno ispred FIS-a 5. jula 1992. godine za vrijeme agresije na BiH. Na istom mjestu večeras su sjeli, oni koji su preživjeli rat, Miki Trifunov, Abdulah Sidran, Salko Hasanefendić i Sead Kazlagić.

“Dok smo snimali spot s Kemom sam komentarisao koga nam nema sve od raje. U jednom momentu on je kazao ‘Ma ne mogu o tome sad da brinem i šta me briga – bitno je da je nama dobro'”, prisjetio se Salko Hasanefendić pred mnogobrojnim prijateljima sarajevskih velikana.

Fena
Fena
Fena
Fena
Fena

Na njihovoj hrabrosti ostao je zadivljen Abdulah Sidran jer su večeras poštovaoci Montena i Popovića „stisnutih zuba sakrivali bol, a izdvajali ono što je radost“.

“Neka radost nadjača”, dodao je Sidran.

Prisutni su uzviknuli „bravo“ kada ih je pozdravio Miki Trifunov navodeći riječi engleskog pisca „ptica, gnijezdo, pauk, mreža, čovjek, prijateljstvo“.

Na stepenicama FIS-a sjedio je i nekadašnji urednik „Oslobođenja“ Kemal Kurspahić, koji više ne živi u Sarajevu, te je ovim povodom poslao pismo u kojem navodi da je snimanje spota za pjesmu „Pismo prijateljima“ jedna od posebno dragih uspomena iz rata.

“U tom spotu našli su se u savršenoj harmoniji nostalgija za običnim prijeratnim okusima, mirisima i osjećanjima i moralna nadmoć građana Sarajeva, koji pod opsadom poručuju ‘Nikome se ne ponovilo'”, podsjetio je Kurspahić.

Uz podršku Grada Sarajeva organizaciji večerašnjeg druženja doprinjeli su pioniri pop-rock muzike Ismeta Dervoz i Ismet Nino Arnautalić. Napravili su dvije dirljive priče o Kemi i Davorinu koje su putem videa prikazane i to baš u mjesecu septembru jer je 17-tog rođen Monteno, a 23. Popović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad