Književnica i terapeutkinja Nezić: Stres je nekad i poželjan

Kultura 23. apr 201510:01 > 10:05
N1

Sarajevski Sajam knjiga svake godine u BiH dovodi značajne autore koji promovišu svoja najnovija djela, ali se uz knjigu i sa knjigom i druže sa mnogobrojnim posjetiocima. Književnica, antistres terapeutkinja, pravnica Berka Nezić također će imati svoje mjesto na centralnoj pozornici spomenutog Sajma u subotu.

Danas je bila gošća Novog dana. “Svaka knjiga je jedna vrsta mog djeteta. Ovo je četvrti put da predstavljam sebe i svoje djelo u Sarajevu”, kazala je Nezić.

O knjizi Aleja japanskih trešanja koju će predstaviti na Sajmu se nalazi oko 130 pjesama od kojih je, kako je kazala, više od pola prevedeno na 11 jezika. Dodala je kako je do prevoda došlo spontano.

Ja se ne osjećam kao pjesnik, rijetko se predstavim kao pisac, ja sam samo imala nešto reći. Poezija je hobi i nešto što oplemenjuje dušu”, dodala je Nezić.

Berka Nezić ima neobične promocije knjige te je o tome prokomentarisala: “Meni su, prije nego što sam počela pisati i pojavljivati se na promocijama, promocije bile dosadne. Ja sam htjela nešto novo, dinamičnije i pokazalo se kao vrlo posjećeno i zapamćeno. O promociji nove knjige ću vam odati vrlo malo – imat ćemo dvije gejše u japanskoj odjeći”.

N1

O populaciji kojoj su namijenjene njene knjige je kazala: “Za prvu proznu knjigu pripremam četvrto izdanje. Autobiografska je i tema je ljubav, a grupa ljudi kojoj je namijenjena je po mom uvjerenju od 10 do 90 godina i namijenjena je ženama. Međutim, i muškarci je čitaju i tvrde da knjigu trebaju pročitati da bi razumjeli ženu. To je knjiga za žene koje žele postati nove”.

O antistres terapiji je kazala: “Ja se predstavljam i kao antistres terapeut. Prekosutra imamo promociju knjige, sljedećeg dana imamo antistres terapiju u 11 sati na Ilidži u prirodi i mogu svi da dođu, a u ponedjeljak imamo terapiju u JU Vladimir Nazor za roditelje djece s potrebim potrebama. Narednog dana će terapija biti samo za samohrane majke jer zaslužuju specijalnu pažnju svih nas“.

“Stresa se nemoguće riješiti. Onoga trenutka kad umremo, tad se riješimo stresa. Međutim, mi možemo vladati stresom. Bez stresa ne možemo biti, čak je nekad i poželjan“, dodala je.