Pobjednici Bijenala umjetnosti minijature u Tuzli

Kultura 21. okt 201916:47 > 18:44
N1

Umjetnik Andre Schweer iz Njemačke dobitnik je nagrade Aleksandar Aco Adamović na ovogodišnjem desetom Bijenalu minijaturne umjetnosti koje je sinoć otvoreno u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Dobitnik nagrade Grand Prix je Muhamed Bajramović iz Zenice. Nagrade su dodijeljene i za najbolje instalacije, skulpture, slike i grafike.

Najbolji radovi iz slikarstva. Oslikao je tegobne i sumorne momente autoričinog viđenja društva u kojem živimo i ljudi kojima smo okruženi.

“One su ustvari u jednoj kolekciji koja isto priča. Čudovište u nama, ko smo, kako se predstavljamo, jesmo li se pogledali u ogledalo dugo vremena. U našoj glavi šta je to? Crnilo ili dobrota u ovoj srednjoj. I naravno treća koja je dobila nagradu to je u ogledalu”, kazala je Alisa Taletović, dobitnica nagrade za najbolju sliku.

Minijatura na Bijenalu predstavlja specifičan likovni izraz. Izložene su slike, grafike, instalacije i skulpture.

“Ovdje sam se predstavila grafikom. Konkretno grafike su rađene u tehnici visoke štampe, odnosno, linoreza.I presrećna sam zbog nagrade koja mi je dodjeljena”, riječi su Gorice Miletić Omčikus, dobitnice nagrade za najbolju grafiku.

Mensur Porović, dobitnik nagrade za najbolji crtež rekao je:

“Uvijek je autoru drago kada dobije za svoj rad neku nagradu. Mada jako volim raditi u minijaturi. To mi je izazov, ljubav prema minijaturi. Bavim se time puno i učestvujem na puno konkursa i izložbi.”

Dobitnik nagrade za najbolju skulpturu i instalaciju je Amir Omerović. Bijenale minijature održava se svake druge godine, a ovaj put predstavilo se 135 autora sa 391 djelom.

To je zaista jedan rezultat. Posebno nam je drago jer je konkurs bio kasno raspisan. Mi ćemo napraviti neke iskorake i organizovati događaje one godine kada se bijenale ne održava”, rekla je Mirela Ibrahimović Mehanović iz Bosanskog kulturnog centar Tuzla.

Raditi umjetničko djelo u malim dimenzijama i na formatu 10 x10 cm zahtjevno je za umjetnike, ali kažu da to ne izbjegavaju. Jedini problem je što nemaju to gdje pokazati.

Ne znam da ima ovako još negdje. Znam da ima neki mali format, ali minijature slabo. U našem regionu ima nešto u Zagrebu i u Srbiji. Ali ovo je jedino u BiH”, kazao je Popović.

U svijetu i u Evropi ima dosta gdje umjetnici mogu izlagati, ali ovo bijenale je zasita sjajno i oduševljena sam večeras”, dodala je Miletić Omčikus.

Posjetitelji će izložene radove moći pogledati do 20 novembra, a nagrađenim autorima naredne godine bit će omogućene samostalne izložbe u BKC-u .

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad