Počelo snimanje filma "Koncentriši se, baba", o zadnjim danima mira u Sarajevu

Kultura 01. nov 201917:03 > 17:16
N1

U Sarajevu je počelo snimanje novog filma, čiji scenario i režiju potpisuje Pjer Žalica. “Koncentriši se, baba” je radni naziv filma, u kojem glume velika glumačka imena. Film će se snimati do polovine novembra. A naša ekipa je bila na setu filma.

U nekadašnjem ljetnikovcu sarajevske porodice Despić i ateljeu kiparke Ive Despić počelo je snimanje novog filma Pjera Žalice. Radnja filma smještena je u vrijeme pred početak rada.

“Mi smo stalno u nekim pričama, moramo se stalno vraćati na rat, da li trebamo snimati ratne filmove. Mi snimamo prijeratne filmove, dakle ne snimamo ni poslijeratni, ni ratni, nego prijeratni. Ovaj film se završi kad je jasno da će rat početi, ali nije ratni film”, pojasnio je Pjer Žalica, reditelj i scenarista

“Koncentriši se, baba” je radni naziv ovoga filma, koji govori o zadnjim danima mira u Sarajevu, iako to još niko ne shvata ozbiljno. U jednoj sarajevskoj kući broje se poslijednji dani porodice koja se raspada zbog naslijedstva.

“Mislim da igram tipičnu snahu, koja dolazi kod muževe familije u posjetu i sve što to podrazumjeva, vrlo je duhovito, rijetko mi se desi da čitam scenario ovde sam se smijala dok sam čitala ‘treatmant’, dok nije bilo ni jedne replike, samo situacije”, kazala je Vedrana Božinović, glumica.

Gledaoci će u, ovoj crnoj komediji, imati priliku vidjeti i i mladog bh. glumca Dinu Sariju.

“Ja igram jednog mladog vojnika koji dezertira, iz vojske JNA, koji dođe ovdje u Sarajevo, kojem glavni likovi pomognu. Ne bih trebao puno da otkrivam, ali eto jednog mladog vojnika dezertera”, kazao je Dino Sarija, glumac.

Nakon filmova “Gori vatra” i “Kod amidže Idriza”, u novom Žalicinom filmu, lik Muhameda glumi Emir Hadžihafizbegović.

“Nekako ovi brkovi i ova kosa upućuju na jednog endemskog Sarajliju, prilično jednog prostodušnog i dobrog čovjeka, koji nije vjerovao da će se desiti i sručiti svo to zlo na Sarajevo 1992. koje se sručilo”, kazao je Hadžihafizbegović.

Film će se snimati do polovine novembra, a atmosfera na setu je odlična.

“Divno je na setu. Jako je lijepa atmosfera i velika je čast dijeliti kadar sa takvim glumcima. Za sada sam vrlo euforična, jako sretna i ništa mi nije teško”, istakla je Božinović.

U filmu “Koncentriši se, baba” glume i Jasna Žalica, Jadranka Đokić, Admir Glamočak, Branislav Popović, Izudin Bajrović, Mira Banjac i drugi.

Film produciraju Obala Art Centar, Sarajevo Film Festival i Turska državna radio-televizija u okviru zajedničkog projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane. Ovaj projekat fokusira se na reditelje iz Jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad