Proglašeni pobjednici teatarskog festivala "Dani Jurislava Korenića" u Sarajevu

Kultura 19. dec 201913:50 > 20:18
N1

Najbolja predstava u cjelini na ovogodišnjem četvrtom Međunarodnom teatarskom festivalu “Dani Jurislava Korenića” je predstava Kamernog teatra 55 “Sjećaš li se Doli Bel” u režiji Kokana Mladenovića.

Nagradu Žan Marolt za najboljeg glumca dobio je Emir Hadžihafizbegović za ulogu Mahmuta Zolja u predstavi “Sjećaš li se Doli Bel”, dok su nagradu Žan Marolt za najbolju glumicu dobile bh. glumice Tatjana Šojić i Gordana Boban.

Žiri je bio neodlučan kada je i režija u pitanju. Tako su nagradu za najbolju režiju dobilii Kokan Mladenović za predstavu “Sjećaš li se Doli Bel” i Jagoš Marković za predstavu “Sumrak Bogova” Beogradskog dramskog pozorišta .

Specijalno priznanje za teatarsku inspiraciju otišlo je u ruke bh. književniku Abdulahu Sidranu.

Predsjednik žirija ovogodišnjeg festivala bio je reditelj Dino Mustafić, osim Mustafića, u žiriju su bili i Izudin Bajrović glumac i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Kristina Ljevak te Tatjana Peternek Aleksić.

Publika je u Kamernom teatru 55 imala priliku pogledati sedam predstava teatara iz BiH ali i Beograda, Zagreba, Podgorice i Kumanova.

Pored brojnih predstava u okviru festivala bile su upriličene i promocije knjiga. Svetislava Basare “Andrićeva lestivca užasa”, Aleksandra Bursaća “PTSP spomenar”, ali i promocija pjesama mlade bh. književnice Aleksandre Mrakić, kao i knjiga o Mileni Dravić, autorice Tatjane Nježić.

Nakon proglašenja pobjednika biće izvedena predstava u digitalnoj formi “Ženski turbo folk bend” u režiji Sulejmana Kupusovića.

Kamerni teatar 55 već četvrtu godinu organizuje teatarski festival “Dani Jurislava Korenića” u čast osnivaču ovog teatra. Osim što je bio osnivač Kamernog teatra, Jurislav Korenić je osnovao i MESS-a ali i Pozorište mladih. Bio je i režiser, a imao je i svoj jazz orkestar.

Preminuo je 1974. godine kao dramaturg Narodnog pozorišta Sarajevo. Njemu u čast napravljen je i trg ispred Pozorišta mladih.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad