Predstava "Umri muški" 30 godina na sceni Kamernog tetra 55

Kultura 12. feb 202016:40 > 19:49
N1

U petak, 14. februara na sceni Kamernog teatra 55 svečano će biti izvedena kultna bh. predstava "Umri muški". Istog dana, predstava će navršiti 30 godina od premijernog izvođenja, koja je nastala kao diplomski rad, tadašnje studentice glume Tatjane Šojić, danas prvakinje drame Kamernog teatra 55. Pored nje, u predstavi igraju Senad Bašić, te Admir Glamočak, koji je ujedno i reditelj predstave. Inače, pored zagrebačke predstave "Stilske vježbe" koja se igra već 50 godina, "Umri muški" je druga predstava u regiji koja ima dug teatarski život.

Predstava “Umri muški” je nastala kao diplomski rad studentice glume Tatjane Šojić, davne 1990. godine. Zbog činjenice da se predstava igra već 30 godina, ali i da zainteresovanost publike ne jenjava, ova predstava je postala fenomen bh. teatra. Ni sama Tatjana, nije vjerovala da će njena diplomska predstava, igrati 30 godina.

“30 godina. Nisam sigurna da imam svijest punu o tome šta je to 30 godina? Kad to ode? Gdje ode? Ali jeste, zaista, 30 godina igramo ovu predstavu u Kamernom teatru i 30 godina pred punom salom”, kazala je Šojić.

Predstava je, prema riječima Tatjane Šojić, 1991.godine, odigrana čak 150 puta. Zahvaljujući neprestanom interesu publike, ali i zbog glumačkih interpretacija Tatjane Šojić, Senada Bašića i Admira Glamočaka, predstava je postala i ostala kultni pozorišni komad.

U čemu je tajna?

“Ovo je vedra, duhovita, nepretenciozna predstava, koju mi upravo tako i igramo. Uvijek i iznova puni znatiželje i poštovanja pri susretu sa publikom, puni zahvalnosti i povjerenja u partnere na sceni, a više od svega, zaljubljeni u radost igre. Eto ‘tajne'”, kazao je Glamočak.

“Pripremali smo je, radili na ovoj predstavi, u ta davna vremena, kad smo bili vrlo mladi, puni znatiželje, puni u to doba, kao mladi glumci, ja zapravo kao diplomant, strahopoštovanja prema ovoj profesiji, puni ljubavi, puni strasti. Tako je i danas igramo”, dodala je Šojić.

Priča o ljubavnom trouglu između Eve, Marija i Brune, u režiji Admira Glamočaka, ispričana je kroz mnoštvo duhovitih situacija koje publiku, a ponekad i same glumce, ostavljaju bez daha od smijeha.

“Predstava je doživjela neku vrstu marketinga od uha do uha, koji je najbolji marketing. Imamo fanove koji dolaze po desetak puta”, kazao je Bašić.

Ovaj sjajni glumački trojac, i nakon 30 godina, ne prestaje da puni sale teatra. Tatjanja Šojić je na kraju dodala, da dok god ih bude zdravlje služilo a publika voljela gledati, oni će ovu predstavu čuvati, njegovati i igrati i dalje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad