Predstava "Sjećaš li se Doli Bel" ne prestaje da puni dvorane

Kultura 27. feb 202016:34 > 22:50
N1

Nakon skoro godinu dana od premijere predstave Kamernog teatra 55 "Sjećaš li se Doli Bel" rađena po tekstu bosanskohercegovačkog književnika Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, do sada je imala bogat festivalski život, koji se nastavlja i u ovoj godini. Na festivalima širom regije, Doli Bel je do sada osvojila 40 nagrada.

Predstava koja je prikaz jednog duha vremena, sarajevskog, 60-ih godina prošlog vijeka i nakon godinu dana igranja, ne prestaje da puni teatre.

“Taj roman i scenario Abdulaha Sidrana jesu jedni od najslavnijih naslova jugoslovenske kinematografije i literature i realno je da oni na tom ex-YU prostoru već imaju svoju pripremljenu slavu, ono što se pokazalo kao dobitno što mi te ljude zaintrigirane pre svega naslovom, suočimo sa jednom potpuno novom verzijom cele priče posttraumatska pro po svih naših ratnih sukoba, sve to osenči taj lepi letnji materijal, tog jednog leta u životu Dina Zolja”, kazao je Kokan Mladenović, reditelj.

Postavljeno pozorišno rješenje značajno se razlikuje od kultnog filma iz 1981.godine. Predstava je do sada osvojila više nagrada nego što je puta igrana.

“Za najbolju mušku ulogu, za najbolju predstavu u cijelini, za najbolju žensku ulogu, za režiju Kokana Mladenovića, za scenografiju Adise Vatreš Selimović, za sjajnu muziku Irene Popović, zaista je u svim segmentima predstava dobijala nagrade, a ono što je interesantno da je više glumaca dobijalo nagrade, konkretno da kažem, Tatjana Šojić i Gordana Boban na različitim festivalima dobijale nagarde za najbolju žensku ulogu”, Mirza Muzurović, Kamerni teatar 55

Reditelj Kokan Mladenović je nakon nekoliko mjeseci ponovo pogledao predstavu, te je kazao kako ga nije napustila radost stvaranja jedne velike intimne zajednice sa glumcima Kamernog teatra, te kako sve te nagrade itekako znače.

Sve to godi sujeti, ali ono što mene kao reditelja čini beskrajno sretnim je način na koji smo pravili predstavu i način na koji je glumci Kamernog teatra 55 igraju”, kazao je Mladenović.

Predstava “Sjećaš li se Doli Bel”, nastavlja sa svojim festivalskim životom. Ansambl Kamernog teatra 4. marta putuje u Podgorici, nakon toga, 6. i 7. marta i beogradska publika će imati priliku pogledati predstavu, potom slijedi festival “Malih scena” u Rijeci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad