Otkazana predstava u Dubrovniku jer "vrijeđa islam"

Kultura 14. maj 201509:36 > 09:43
dubrovnik-festival.hr

Pozorišna predstava Michela Houellebecqa "Elementarne čestice", koja je trebala biti na programu Dubrovačkih ljetnih igara otkazana je zbog upozorenja Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kako se radi o sigurnosnom riziku zbog navodnog vrijeđanja vjerskih osjećaja muslimana u predstavi.

 MUP je izvijestio vodstvo Dubrovačkih ljetnih igara kako je izvršenom procjenom utvrđeno da bi izvođenje navedene predstave u julu mjesecu ove godine predstavljalo sigurnosni rizik.

pročitajte još

Sigurnosna procjena napravljena je na zahtjev Dubrovačko-neretvanske županije, odnosno župana Nikole Dobroslavića, koji je zahtjev za procjenom uputio prema Vladi i Uredu predsjednice, a nakon čega je reagiralo resorno ministarstvo.

Direktorica Dubrovačkih ljetnih igara Medo Bogdanović izjavila je kako je sigurnosna procjena zatražena na osnovu dovođenja autora Michela Houellebecqa u “kontekst lošeg odnosa prema muslimanima i njihovoj vjeroispovijesti”.

“Iako je u svom radu Ministarstvo kulture uvijek vođeno načelima poštivanja umjetničkih sloboda, u ovom slučaju ne može zanemariti sigurnosnu procjenu resornog ministarstva. Vodstvo Dubrovačkih ljetnih igara autonomno će odlučiti o eventualnoj promjeni premijernog naslova”, kratko je poručeno iz Ministarstva kulture Hrvatske.

Direktorica Medo Bogdanović poručila je kako predstava “Elementarne čestice” nema nikakve veze sa vjerskim osjećajima, nego tematizira nedostatak ljubavi između žene i muškarca. No, na preporuku MUP-a, predstava će biti zamijenjena drugom izvedbom.

dubrovnik-festival.hr

Župan Nikola Dobroslavić poručio je kako je zahtjev za procjenom uputio zbog stavova autora prema islamu koji mogu biti uvredljivi za Dubrovčane i njihove goste. Također, istaknuo je kako je autor Michel Houellebecq bio povezan sa satiričnim listom Charlie Hebdo.

Dobroslavić je naglasio kako su međunacionalni odnosi u Dubrovniku i cijeloj županiji korektni, te kako je zahtjev za sigurnosnom procjenom zatražio više zbog mogućeg vrijeđanja vjerskih osjećaja muslimana, nego zbog stvarne opasnosti od terorizma.