"Međunarodni dan i noć knjige" ove godine u online izdanju i s mnogo iznenađenja

Kultura 21. apr 202008:38 > 08:45
Facebook

Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prave ove godine se širom svijeta obilježava po prvi put na vrlo neobičan način zbog pandemije korona virusa. Sve aktivnosti planirane za 23. april će se odvijati online, a ovogodišnja tema je "S knjigom oko svijeta".

U Bosni i Hercegovini ova aktivnost se održava petu godinu zaredom u organizaciji Asocijacije informacijskih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM). Organizatori ističu kako žele dati poticaj čitanju, potaknuti razgovor o temama koje danas okupiraju svijet i u kazati na to da je upravo sada pravo vrijeme za čitanje.

“Više nego ikad prije, u vrijeme kada je većina svijeta zatvorena i ljudima je ograničeno kretanje, moć knjige treba iskoristiti u borbi protiv izolacije, jačanja veza među ljudima, proširivanja našeg horizonta, stimulirajući naš um i kreativnost”, kazali su iz BAM-a.

U kreaciji ovogodišnjeg programa okupilo se 12 institucija kulture (bibilioteka i muzeja) iz Sarajeva, Kaknja, Mostara, Maglaja i Zenice, a učestvuju i Historijski muzej BiH, Zemaljski muzej BiH i Komisija za očuvanje nacionaknih spomenika BiH.

“Ove godine izazov pred nama je možda i najveći do sada, jer živimo u vrijeme svjetske pandemije COVID 19, nećemo biti u mogućnosti da radimo direktno sa našim korisnicima. Naš zadatak ove godine jedapremostimo udaljenost djeleći naše sadržaje online, stvaramo osjećaj zajednice, činimo poveznicu prošlosti i budućnosti, most između generacija i kultura”, kazala je Azra Bečević Šarenkapa, predsjednica Asocijacije BAM.

Program će bitidostupan online putem weba i društvenih mreža ovih instiucija. Građani BiH će na svjetski dan noć knjige moći uživati u filmovima, izložbama, bajkama, online izdanjima, čitanju, video zapisima i retrospektivi prethodnih godina.

Historijski muzej će upriličiti TV premijeru “Bajke o muzejskom kraljevstvu” koja će biti emitovana putem Televizije Sarajevo dok će Zrmaljski muzej zaviriti u privatnost svojih uposlenika i svima otkriti šta to čitaju uposlenici ove kulturne institucije u izolaciji.

Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava je manifestacija koja se obilježava uoči Svjetskoga dana knjige i autorskih prava, koji UNESCO obilježava od 1995. godine. Obilježavajući svjetski dan knjige i autorkih prava UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promociju i zaštitu intelektualnog vlasništva. Cilj ove manifestacije je afirmacija čitanja knjige u njenom tradicionalnom i modernim oblicima. Zalažući se za knjige i autorska prava, UNESCO se zalaže za kreativnost, raznolikost i jednak pristup znanju, od mreže kreativni gradovi književnosti do promicanja pismenosti i mobilnog učenja i unapređenja otvorenog pristupa znanstvenim saznanjima i obrazovnim resursima.

Više informacija o tome kako možete učestovati u aktivnostima povodom Međunarodnog dana i noći knjige i autorskih prava pogledajte na službenoj Facbook stranici Asocijacije BAM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad