Učenici i nastavnici Basics škole snimili numeru "Najbolje za nas" u izolaciji

Kultura 25. maj 202020:52 > 20:59
BASICS

Učenici i nastavnici Basics škole vrijedno su radili mjesec i po dana na pripremi i realizaciji novog online projekta pod nazivom "Najbolje za nas". Upravo je objavljen finalni video spot ovog projekta u kojem učestvuje 120 učenika i nastavnika Basics škole, a koji je nastao za vrijeme samoizolacije prouzrokovane pandemijom korona virusa COVID-19.

Riječ je o kompoziciji koju je napisao Đorđe Jovančić, osnivač i direktor Basics škole, a koju izvode učenici i nastavnici škole predvođeni učenicom Ana Mariom Vasiljević koja je svoje školovanje nakon Basics škole nastavila u „Pop-Rock školi pjevanja“, gdje pohađa nastavu po programu RSL iz Londona u klasi Mime Zukan.

Projekat je realizovan putem web platforme „Online učionica“- web platforme Basics škole za učenje na daljinu koja je od 16. marta, nakon što su zatvorene sve škole u BiH, postala zvanični sistem realizacije nastave u ovoj školi. Svi snimci su snimljeni mobilnim telefonima osim uvodnog dijela spota i kadrova snimljenih dronom. Kompletnu pjesmu izvode učenici i nastavnici Basics škole iz svojih domova u Istočnom Sarajevu i Sarajevu.

“Korona virus se ne šali i ozbiljno ga trebamo shvatiti, ali ne šalimo se ni mi kada kažemo da su nam naši učenici i kvalitet nastave na prvom mjestu. Svjesni činjenice u kojoj smo se našli 11. marta, kada je Ministarstvo naložilo da se zatvore škole zbog korona virusa, odmah smo reagovali sa ciljem da pronađemo najbolje rješenje za nastavak naših aktivnosti u novim okolnostima. Tako je nastala ideja da kreiramo online platformu za učenje na daljinu koju smo kreirali za 5 dana i već 16. marta krenuli smo realizovati nastavu putem iste. Upravo je projekat ‘Najbolje za nas’ rezultat rada svih učenika i nastavnika Basics škole putem ove platforme”, poručili su iz menadžmenta Basics škole.

Spot je režirao i montirao Marko Jovančić koji je svojim nenadmašivim umijećem i ovaj put napravio sjajan video koji nosi snažnu poruku cijelom svijetu u trenucima kada upravo cijeli svijet svjedoči katastrofama prouzrokovanim pandemijom korona virusa. U spotu se, pored kućnih video snimaka svih učesnika projekta, prikazuju i kadrovi praznih ulica Istočnog Sarajeva i Sarajeva.

“Učimo djecu da budu bolji ljudi od nas, mi smo već svakako loši! (smijeh) Evo nas u još jednoj lijepoj misiji koju poklanjamo svijetu! Nadam se da ćete uživati i da ćete podijeliti video snimak u što većem broju. Hvala učenicima i njihovim roditeljima, hvala mojim saradnicima, hvala nastavnicima Basics škole, hvala svima!”, poručio je Đorđe Jovančić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad