"Koma" Nebojše Šerića Šobe – ilustracija ludila proizašlog iz rata

Kultura 05. jun 202017:26 > 17:30
N1

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena je izložba pod nazivom "Koma" bosanskohercegovačkog umjetnika Nebojše Šerića Šobe, koji dugi niz godina živi u Americi. Sam autor je kazao da ovi radovi nisu umjetnička djela već ilustracija ludila i svega onoga što je tokom rata iz njega izašlo.

Radovi iz opusa “Koma” su nastali kao autorova psihoterapija, suočavanje sa užasima rata i strahovima, koje je 1994. godine prenio na papir.

“Predstavljeni su različiti radovi, u akvarelima, instalacija… Dakle sve ono što je izašlo iz samog autora za njega i za sve ostale, u tom turbulentnom periodu. Mislim da se na njima može primjetiti sva žestina i silina i poslijedice koje je rat uzrokovao i ostavio na ovim prostorima”, kazao je Ivana Udovičić, kustosica.

“Jedan dan sam, nakon povratka sa fronta (ili bolnice gdje sam bezuspešno liječen od PTSD) iz totalnog očaja i pomračenja svijesti izvadio iz ladice papir i akvarel boje i krenuo da izobličim stvarnost na način na koji je stvarnost izobličila mene. Ljudska lica iz okruženja koja sam pokušavao naslikati su se u raznim bojama, pretapala u oblike koje nisam ni pokušao da kontrolišem, nije tu bilo nikakve logike niti umjetničkog poriva, istraživanja, estetike. Bilo je u pitanju bukvalno preživljavanje”, rekao je Nebojša Šerić.

Nebojša Šerić je istakao da ovo nisu umjetnički radovi, već ilustracija ludila, morbidnog stanja u kojem su se tada, tokom rata, nalazili. Dodao je i to da je bilo bolno gledati šta sve to, nekontrolisano, izlazi iz njega.

“Najveći dio toga je i dalje ostao unutra, pa me i dalje polako izjeda, kida živo meso, i sumnjam da će ikada izaći na površinu, sve do momenta kada konačno izađem sam iz sebe u neki drugi prostor i vrijeme”, rekao je Šerić.

Porodica Šerić je sva djela iz ciklusa “Koma” poklonila Umjetničkoj galeriji BiH. Ova djela biće postavljena do kraja mjeseca juna, a u pripremi su i nove izložbe.

“Mislim da ćemo ići u pripremu nove stalne postavke. Ova stalna postavka je već pet godina i tražićemo neka nova rješenja, nove ideje. U razgovoru smo sa nekoliko umjetnika, mislim da bi na jesen trebali očekivati jednu atraktivnu retrospektivu, jednog značajnog bh. arhitekte”, kazao je Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH.

Osim toga Umjetnička galerija BiH u razgovorima je i sa rediteljem Harisom Pašovićem o jednom projektu koji će biti izložen upravo u ovoj galeriji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad