Haljevac: Moje slike imaju Mesić, Messi i tri predsjednika

Kultura 12. aug 201508:59 > 09:04
N1

Sulejman Haljevac Memo nedavno je imao svoju 10. samostalnu izložbu sa kojom je opet podijelio javnost. Jedan dio je odobravao oslikavanje tijela manekenki, jedan nije.

Tada je istakao da Sarajevo nije samo voda sa česme i ćevapi, da tu ima još mnogo toga po čemu je prepoznatljivo.

Pobedio je i u reality show-u Farma 2013. godine, a često i ističe da je njemu umjetnost pokretač svijeta i da se hrani njom i kada otvori frižider.

”Mi kad krenemo u umjetničku školu ženu više ne posmatramo kao biće. Ona tada postaje sastavni dio života i ateljea. Tijelo postaje platno”, kazao je popularni Memo u Novom danu na N1.

”Rekao sam poslije da ću otići u šumu i oslikati pet hiljada stabala pa me interesuje šta će tada govoriti”, kazao je.

Što se tiče ponovnog učešća u emisijama realnosti, kazao je da su dva puta bila dosta.

”Ljudi me vole, preko showova realnosti su me zavoljeli. Svi pričaju da ne gledaju te emisije, a ja znam da su tri predsjednika glasala za mene tada”, kazao je Memo.

”Ti predsjednici imaju moje slike u svojim kućama, kabinetima, a znam da Stipe Mesić ima najviše mojih slika”, dodao je.

Istakao je kako bi u umjetničku školu uveo i predmet marketing jer ”na kraju treba slike iznijeti iz ateljea”.

Na pitanje ko kupuje najviše njegove slike, kazao je da su to obično fudbaleri.

”Ne pričam ja njima o tome kako je Michelangelo razlivao boje po platnu nego im približim to na način koji je njima prihvatljiv”, rekao je.

Interesantno je i to da Leo Messi ima ulje na platnu koje je nastalo u Meminom ateljeu, koju je dobio posredstvom NFSBiH 2014. godine, kada su BiH i Argentina odmjerile snage na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Svoju narednu izložbu otvara u petak, 14.8. kada počinje i Sarajevo Film Festival, za koju je kazao da je doživljava kao svoju olimpijadu, a planira uraditi i novogišnju petodnevnu izložbu u galeriji Roman Petrović.