"Kafa sa…" Anne Muylaert podcrtala nejednakost spolova

Kultura 15. aug 201513:51 > 14:01
N1

Nakon što je na otvaranju 21. Sarajevo Film Festivala prikazan brazilski film "Druga majka", režiserke Anne Muylaert, danas na Festivalskom trgu održana je i "Kafa sa...", gdje je Muylaert razgovarala sa prisutnim gostima i novinarima.

Muylaert je opsežno izložila proces nastajanja njenog filma, te sve nedaće koje su je snašle tokom produkcije. Inspiraciju za film je pronašla u vlastitom iskustvu, a do sada je nagrađen na Sundance Film Festivalu, ali i prestižnu Panorama nagradu na Berlinaleu.

Režiserka je istakla i činjenicu da ne može da shvati kako su žene u poprilično nezavidnoj poziciji u 21. vijeku, te joj je nepojmljiva činjenica da postoje podjele na osnovu spola danas u svijetu.

To je svakako i jedan od light motiva filma brazilske režiserke koja je od 2001. godine u svijetu filma. Osvojila je i brojne nagrade za svoj rad na filmovima “O Menino, a favela es tampas de panela”, “Durval ploče”, i “Godina kada su moji roditelji otišli na odmor”, koji je i bio brazilski kandidat za Oscara 2007. godine.

Atmosferu pogledajte u fotogaleriji.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1