SFF: "Ničije dete" jedan od najzapaženijih filmova

Kultura 17. aug 201509:07 > 09:11
N1

Novinarka N1 Dženita Piljug je izvještavala sa festivalskog trga u Sarajevu te je govorila o tome kako je protekao festivalski vikend.

Proteklog vikenda predstavljene su mnogobrojne projekcije filmova. Oni koji su do sada najzapaženiji su filmovi iz regije “Zvizdan” hrvatskog režisera Dalibora Matanića, “Takva su pravila”, također hrvatskog režisera Ognjena Sviličića, ali i istinita priča iz BiH “Ničije dete” koju je ekranizovao srbijanski režiser Vuk Ršumović. Ovaj film svoj festivalski put završava upravo na SFF.

Od svjetskih ostvarenja, očekivano najviše pažnje izazvao je film o preminuloj britanskoj pjevačici Amy Winehouse.
Osim projekcija filmova koje su upriličene, SFF ali i sam grad, nude mnoštvo popratnih sadržaja koje omogućavaju svim posjetiocima da se zabavljaju do ranih jutarnjih sati.

Što se tiče današnjeg programa, najviše interesovanja privlači film “Nerazuman čovjek” poznatog američkog režisera Woodyja Allena. Nažalost, niko od filmske ekipe ove godine neće prošetati crvenim tepihom. U današnjem takmičarskom programu za najbolji igrani film bit će prikazano rumunsko ostvarenje “Blago”, a u kategoriji za najbolji dokumentarni film posjetitelji će moći pogledati film u bosanskohercegovačkoj produkciji “Izbjeglica Srebrenice”.