Meryl Streep na platnu Open Aira; Upoznajte i "Testament"

Kultura 18. aug 201509:12 > 09:17
N1

Osvanuo je peti dan Sarajevo Film Festivala koji iznova nudi još dinamičniji i još bolji kako filmski, tako i društveni program u i oko najvećeg kulturnog događaja koji BiH ima.

Brillante Mendosa stigao je u Sarajevo, kako bi bio gost 21. izdanja SFF-a, kao dio specijalnog programa “Tribute to..” posvećenog upravo njemu i njegovom radu.

Živo blago filipinske nezavisne kinematografije, koji ima pobjede na tri najznačajnija filmska festivala.

Mendoza je od početka filmske karijere bio izuzetno produktivan, režiravši 16 filmova u deset godina. Njegovi filmovi ne samo da predstavljaju dašak svježeg vjetra u umjetnosti koja je u stalnoj potrazi za novim, jedinstvenim izrazom, već su prepoznati kao ključni dio filmske zaostavštine našeg doba.

Jučer je prikazan njegov film “Servis”, a danas je na rasporedu “Baka”.

Bogat filmski program uključuje filmove poput “Mustang”, “U potrazi za snom”, ali najviše pažnje privući će sigurno “Ricky and the Flash”, koji se prikazuje na Open Airu.

Glavnu ulogu igra velika Meryl Streep, dok režiju potpisuje Jonathan Demme.

N1

Dženita Piljug javila se sa centralne lokacije Sarajevo Film Festivala, gdje je u društvu imala Zoku Ćatića, čiji će jednominutni film “Testament” biti prikazan u sklopu ovogodišnjeg SFF-a.

“Testament” ima nagradu publike na Cominut festivalu u Požegi, a Ćatić je istakao kako je njemu i njegovoj ekipi puno bitniji sam rad na dokumentarnom filmu, nego li sve ono što dolazi poslije.

”Najbitnije je da ljudi pogledaju film, traje samo minutu i nema izgovora ‘nisam stigao pogledati’, jer pravimo jednominutnu formu upravo da bi se pogledao”.

Ćatić je kazao da njegova ekipa ima namjeru da rade na dokumentarcima, da putuju i generalno se bave dokumentarnim filmom.

Sve novosti o Sarajevo Film Festivalu nastavite pratiti na N1.