Atomu Egoyanu uručeno Počasno srce Sarajeva

Kultura 19. aug 201515:39 > 15:42
N1

Jednom od najplodnijih svjetskih reditelja Atomu Egoyanu danas je u kinu Meeting point uručeno Počasno srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti.

Time je otvoren i drugi program “Posvećeno” (“Tribute to”) 21. Sarajevo Film Festivala, u okviru kojeg će biti prikazana tri od 15 ostvarenja ovog autora.

Nagradu mu je uručio direktor SFF-a Mirsad Purivatra, naglašavajući da je program “Tribute to” posvećen rediteljima koji su nas oduševljavali i čije filmove svi jedva čekaju da pogledaju na Festivalu.

Davanjem ove nagrade želimo da odamo počast jednom od najznačajnijih savremenih filmskih autora, koji nije samo pozorišni i operni režiser, nego i vizuelni umjetnik, pisac i profesor filma. Zovu ga majstorom vizualnih i jezičkih pripovijedanja i mi se slažemo s tim“, kazao je Purivatra.

N1

Egoyan je, preuzimajući nagradu, istaknuo da je bio na mnogim festivalima i osvojio brojne nagrade, ali da ova za njega ima poseban značaj jer dolazi od Festivala izniklog u ratu, po čemu je njegov duh poseban.

Ovaj je Festival nastao iz strasti i otpora nasilju protiv ljudskog duha. Ljudi su u podrumima priređivali projekcije usred noćne more koja ih je okruživala. Ovo mi je najsnažnije priznanje koje sam mogao dobiti. Hvala vam puno, ova mi nagrada zaista jako puno znači“, kazao je on.

“Egzotika” naziv je prvog ostvarenja koje će biti prikazano festivalskoj publici, a uslijedit će još Egoyanovi filmovi “Ararat” i “Slatka budućnost”.