Ran Huang dobitnik stipendije Fondacije Katrin Cartlidge

Kultura 22. aug 201512:08 > 12:10
SFF.ba

Ovogodišnji dobitnik stipendije Fondacije Katrin Cartlidge je kineski umjetnik i filmski redatelj Ran Huang, čiji se kratki film "Administriranje slave" natjecao za glavnu nagradu Filmskog festivala u Kanu 2014.

Ranov rad je privukao pažnju nagrađivanog glumca i redatelja Dannija Hustona, koji je kustos Fondacije Katrin Cartlidge za 2015. godinu.

“Kada sam pogledao Ranove filmove bilo mi je jasno da gledam rad vizionara. On čini da svijet gledam drugim očima, a to nalazim jako uzbudljivim. Komunikacija putem umjetnosti suštinska je vrijednost Sarajevo Film Festivala, a Ran u svome radu propituje stanje čovječanstva”, kazao je Danny Huston.

Ran Huang je oduševljen mogućnostima koje mu pruža stipendija.

“Kada si umjetnik uglavnom radiš sam, ali ono što mi se dopada kod filma je otvorenost ka idejama drugih. Radujem se što mi se pružila prilika da proširim svoje vidike, da istražim novi jezik, novu zajednicu i novi način da se povežem sa ljudima”, naglasio je Huang.

U duhu inspirativne ličnosti pokojne glumice Katrin Cartlidge, fondacija koja nosi njeno ime uspostavljena je sa ciljem da pronalazi i podrži nove autore i novi pogled na film. Stipendija fondacije uvijek se dodjeljuje na Sarajevo Film Festivalu u čast duboke privrženosti koju je Katrin gajila prema ovom regionu i prema temeljnim principima Festivala.