Imamović: FALIŠ posvećen šibeničkim borcima i antifašizmu

Kultura 04. sep 201509:48 > 09:56
N1

Treći Festival alternative i ljevice FALIŠ održava se u Šibeniku od 2. do 5. septembra. FALIŠ je otvorio Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sexon, frontman Zabranjenog pušenja i to u ulozi historičara, a ne pjevača. Sa nama uživo iz Šibenika Emir Imamović Pirke - direktor FALIŠ-a.

Sejo Sexon je vodio razgovor sa doktorom historijskih nauka i docentom na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Hrvojem Klasićem, svojim profesorom i mentorom.

Student Sučić je dobio prolaznu ocjenu, a Hrvoje je briljirao. To je čovjek koji odlično komunicira s publikom, karizmatičan je i to je bilo jedno od najboljih predavanja na FALIŠ-u“, rekao je Pirke.

Krovna tema FALIŠ-a ove godine, u povodu sedamdesete godišnjice kraja Drugog svjetskog rata, je antifašizam.

Kroz svoj vizuelni identitet FALIŠ je ove godine posvećen borcima iz Šibenika u bici na Sutjesci. Tada je 535 njih poginulo u operaciji Schwarz kako su je nazivali.

Kako je rekao FALIŠ je ove godine posvećen Šibenčanima, herojima Sutjeske, ali fokus programa nije samo na njima.

Bavimo se antifašizmom danas, 70 godina od navodne pobjede nad fašizmom.”

Jedna od gošći je i Angela Richter, njemačka pozorišna režiserka i aktivistkinja hrvatskog porijekla, koja će u razgovoru sa Srećkom Horvatom govoriti o važnosti digitalnih disidenata i svojim susretima s Julianom Assangeom i Edwardom Snowdenom.

Mainstream mediji postaju sredstvo onih koji ih plaćaju. Ne služe kao korektor društva već su postali isturena PR odijeljenja. Richter će nam pokazati isječke intervjua koji je radila s Asangeom i Snowdenom“, rekao je Imamović.

Među preostalim gostima su Andrej Nikolaidis, Jele Brešan, Dragan Markovina, Hrvoje Klasić, Zlatko Dizdarević, Jurica Pavičić i mnogi drugi, a teme koje će ove godine pokriti treći FALIŠ sežu od “abecede ustaštva”, preko odnosa crkve i antifašizma, sve do situacije u Siriji, ali i mogućnostima otpora u pustinji postsocijalizma. Na pitanje kakva je reakcije publike, direktor FALIŠ-a je rekao: “Bolje nego što smo se ikada nadali. Računali smo na 30-50 gledatelja po noći. Prve noći je kada sam zagovarao da otkažemo jer su u isto vrijeme igrale reprezentacije Hrvatske i Srbije, došlo je 150 ljudi. Sada je prosječna posjeta 250 ljudi po noći.