Zijah Sokolović: Bave se demokratijom, a ne znaju ni šta je

Kultura 21. okt 201510:34 > 11:04
N1

Predstava Demokratija, koju je napisao i režirao Zijah Sokolović tokom oktobra i novembra bit će izvedena u 10 gradova u Srbiji.

Sokolović je objasnio da je cilj bio da se od jedne riječi napravi predstava koja ima informativni karakter i koja se bavi aktuelnim problemima društva.

Upustili smo se u demokratiju, kako su ljudi došli do toga da ne vlada jedan čovjek. Idemo kroz literaturu, pozorišne predstave Šekspira kroz Julija Cezara, Sofoklevu Antiganu, Prometeja… Imamo informacije o prvim demokratskim državama, i na kraju primjeru Srbije“, objasni je Sokolović.

On kaže da je demokratija širok pojam, da postoji nekoliko vrsta demokratije, i da je pitanje kako će je koje društvo uspostaviti. “Ono što je elementarno – da bi se neko bavio demokratijom, on mora da ima znanje o tome. Većina želi da se bavi politikom i demokratijom, a nema elementarno znanje o tome“, smatra Sokolović.

Demokratiju je, prema njegovoj ocjeni, najbolje ocijenio Bernard Šo koji je rekao da je reč o procesu u kojem se sa nama neće postupati bolje nego što zaslužujemo.

Sokolović je ocijenio i da su pokušaju vlasti u regionu da smenjuju reditelje i direktore pozorišta, apsolutna diktatura, i da bi građani u tom slučaju na neki način, po svojoj svijesti, morali da reaguju. Na pitanje da li zaista vjeruju da bi građani u regionu mogli da se pobune zbog pozorišta, Sokolović je konstatovao: “Antigona je ubijena što je društvo ćutalo k'o kurva“.

On je rekao i da predstava Demokratija nije kritika, nego informacija kako bi se moglo živjeti.

Nakon izvođenja u deset gradova Srbije, Demokratija će se, prema njegovim riječima, igrati i u BiH i Hrvatskoj, s tim što će posljednji dio predstave biti prilagođen političkim okolnostima u tim državama.