Direktorica Muzeja Sarajevo odlikovana francuskim ordenom

Kultura 06. nov 201419:08 > 19:39
EPA

Ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi uručila je večeras na prigodnoj svečanosti u francuskoj rezidenciji u Sarajevu odlikovanje Vitez iz reda umjetnosti i književnosti direktorici Muzeja Sarajeva Amri Madžarević.

Ovo francusko odlikovanje Amri Madžarević je dodijeljeno za bogat doprinos kulturi, s posebnim akcentom na oblast muzeologije.

Ambasadorica Bodonyi je, uručujući odlikovanje Madžarević, naglasila da joj Francuska ovu specifičnu medalju dodjeljuje zato što je cijeli svoj život posvetila kulturi.

“Francuska ambasada ima odličnu saradnju s Amrom Madžarević, posebno u oblasti muzeja. Ona nam je pružala veliku podršku za sve što radimo. To je osoba koja ima zaista nevjerovatnu karijeru. Dajući joj ovaj orden, Francuska želi pokazati da je vrlo počašćena što poznaje osobu kao što je ona, te da je za nas ona sada dio francuske porodice”, kazala je Bodonyi.

Ambasadorica također podsjeća da se odlikovanje Viteza iz reda umjetnosti i književnosti počelo dodjeljivati 1957. godine. Navela je da to nije najstarija titula u Francuskoj, ali je vrlo željena kod svih francuskih umjetnika. Njeni su dobitnici brojni francuski komičari, pjevači, pisci, skulptori i drugi umjetnici.

Preuzimajući odlikovanje, Amra Madžarević je podvukla da joj nagrada pričinjava veliko zadovoljstvo, posebno što dolazi iz Francuske koja je prijestolnica kulture i umjetnosti.

Ocijenila je da su njene kolege i prijatelji iz Ambasade Francuske s kojima dugo sarađuje pratili i prepoznali njen rad, naročito u muzeologiji, s obzirom na to da se Evropski centar muzeja nalazi u Parizu, kao i da su pariški muzeji najdalje napredovali u toj oblasti.

“U BiH nastojimo da pratimo sve što se dešava u Francuskoj, a nešto od toga primjenjujemo i ovđe koliko je moguće u datim uslovima. Veoma sam sretna i ne smatram da je ovo priznanje namijenjeno lično meni, nego i instituciji u kojoj radim”, kazala je ona.

Madžarević je također podsjetila da se Ambasada Francuske aktivno uključila i u ovogodišnje obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, te da je Muzej Sarajeva sarađivao s Ambasadom u nizu projekata.