Uspjeh bh. glumca: Jasmin Geljo u borbi za kanadskog Oscara

Kultura 20. jan 201612:43 > 12:47
Snapshot

Sarajevski glumac sa adresom u Kanadi Jasmin Geljo nominovan je za nagradu Kanadske akademije za film i televiziju "Canadian Screen Awards". Geljo je nominovan za najboljeg glumca za ulogu u filmu "Čekaonica" (The Waiting Room).

Radi se o filmu mladog bh. redatelja Igora Drljače koji je svjetsku premijeru imao na na filmskom festivalu u Lokarnu, u Švicarskoj, u augustu 2015. godine.

Jasmin Geljo nominovan je u kategoriji za najboljeg glumca na ovogodišnjem “kanadskom Oscaru”. Da se radi o velikom uspjehu bh. glumca, govori i podatak da je u istoj kategoriji za glavnu nagradu bori poznati Oskarovac Cristopher Plummer, dobitnik i drugih nagrada kao što su Emmy, BAFTA, Zlatni Globus…

Geljo je bosanskohercegovačkoj, ali i široj javnosti poznat po ulozi Mime Šiš u legendarnoj predstavi “Audicija”.

Film “Čekaonica” donosi priču o bh. dijaspori koja danas živi u Torontu. Jasmin, poznati sarajevski glumac iz popularne “Audicije”, danas živi u Torontu sa svojom novom suprugom i sinom. Radi na gradilištu, ali usput ide i na audicije. Sanja da se vrati u Sarajevo i da nastavi da glumi u pozorištu. Kada dobije ulogu koja ga podsjeti na njegova ratna iskustva, Jasmin je prinuđen da se pomiri sa svojom svakodnevicom.

Pored Gelje, u filmu glume Maša Lizdek, Filip Geljo, Ma-Anne Dionisio, Cynthia Ashperger, Željko Kecojević, Goran Slavković i drugi.

Autor filma Igor Drljača je uspješni bh. redatelj i producent rođen 1983. godine u Sarajevu.