Zemaljski muzej u Sarajevu proslavlja 128. rođendan

Kultura 01. feb 201619:44 > 19:49
N1

Zemaljski muzej otvoren je prije 128 godina. Tim povodom, njegova vrata su danas bila otvorena za posjetioce, kako bi besplatno pogledali stalnu, ali i zanimljivu privremenu postavku.

128. rođendan Zemaljskog muzeja, prvi nakon ponovnog otvaranja. Rođendansko slavlje posjetioci zasladili posebnim eksponatima. Najviše pažnje privukla izložba “O Kurosu, o Kori – o ljudima i božanstvima”, koju kurira Adnan Busuladžić.

“Riječ je o privatnoj kolekciji, koja se po prvi put izlaže u javnosti. Radi se o nekih 19 primjeraka, uglavnom metalnog-bronzanog materijala, različitih figurina i skulptura. Starost se može definirati od dvije, do dvije i po hiljade godina starost”, kaže Busuladžić.

Nismo dobili odgovor na pitanje ko su bosanskohercegovački kolekcionari skupocijenih ekponata, ali smo zato saznali koji procesi prethode izlaganju.

Od pronalaska eksponata, pa preko dokumentacije, sve do restauracije i konzervacije, stoji mukotrpan rad restauratora i konzervatora Zemaljskog muzeja. U zavisnosti od eksponata, on može trajati od 7 dana, do nekoliko mjeseci.

Da bi posjetioci sve to doživjeli, muzejski radnici pokazali su im živom izložbom šta sve iza kulisa rade kustosi prirodnjačkog, etnološkog ili arheološkog odjela.

No, šta je rođendan bez sjećanja na najbolje momente života? Dokumentarnim filmovima sjetili smo se različitih faza rada muzeja, a izloženi original Hagade podsjetio je još jednom na egzodus sefardskih jevreja sa Iberskog poluostva.

Muzej neće zaboraviti ni dane, kada je morao zatvoriti svoja vrata za javnost.

“Ta jedna sjenka iznad postoji i teoretska šansa da uvijek dođe do toga, s obzirom na to da stvari nisu riješene u potpunosti i do kraja. Ali, nadamo se da neće doći do toga. Radit ćemo sve što je u našoj moći da ne dođe”, kaže Ana Marić, kustosica Arheološkog odjela Zemaljskog muzeja.

Pa iako su uporne administrativno-pravne prepreke, uporan je i interes za kulturno-historijsko nalsijeđe. Barem ako je suditi po današnjoj posjeti, koja obećava još mnogo rođendanskih zabava Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.