Tanović: Šta će nam život bez vrijednosti usađenih u djecu!?

Kultura 07. feb 201610:01 > 10:09
N1

Većina građana BiH i danas se sa osmjehom sjeća Branka Kockice, Na slovo na slovo, Nedjeljnog zabavnika. Uz njih su učili, razvijali maštu i družili se sa drugovima.

Današnja djeca sigurno nisu mnogo drugačija, a njima se nude tek pokoji crtani ili igrani film, i to uglavnom vikendom. Radnim danima ne postoji gotovo ništa. Zašto je to tako, gdje su otišli junaci iz crtanih filmova razgovarali smo sa glumcem Mirzom Tanovićem.

Da ne bi nedjelje dosadne bile, Dan za spavače tužnoga lika, U pomoć evo TV sile i Nedjeljnog zabavnika, Kocka po kocka kockica, Otvori prozor… Ovako su nekada djeca započinjala vikende.

To je jedno neponovljivo vrijeme među djecom, mladima i ljudima. Kamo sreće da se to može ponoviti u nekom sličnom obliku danas. Ljudi s takvim plemenitim duhom su oko nas i danas, ali im se ne daje prostor. Ja koliko mogu, kao osoba, se borim na svoj način kroz svakodnevne razgovore. Pokušavam objasniti da suština nije samo u tipkanju i gledanju u monitor, već da ima nešto i izvan toga“, rekao je Tanović.

On je kazao da se tadašnje vrijeme predstavljalo kao “mrak”, a danas imamo demokratiju slavljenja života.

“Međutim, interesantno je da smo tada bili veseli, a sada živimo u strahu”, istakao je Tanović.

Na pitanje zašto nema dječijih emisija na televizijama, gost Novog dana je odgovorio: “Skupo je da prave pravi program, a onda kupuju jeftine programe po cijeni i produkciji. To je splet okolonosti gdje se dobije rezultat nula. Vidimo ko su nam zvijezde, ko je na naslovnicama, čovjeku je muka od toga.”

 Danas se glavni junaci samo tuku, a natprirodna snaga je ono što ih karakteriše. Filmovi su agresivni.

U Švedskoj je prije mnogo godina zabranjen crtani film Tom i Jerry zbog nasilja. Danas djeca od malih nogu gledaju nasilje i u crtićima, i na ulici, i u filmovima“, kazao je glumac.

I psiholozi upozoravaju na prije svega predugo gledanje televizije, a naročito ako se uz to radi o neprimjerenim sadržajima.

Roditelji u borbi za egzistencijalni minimum nemaju vremena, a onda djeca ostaju sama s tehnologijom i sve ide u krug. Šta će nam život bez vrijednosti usađenih u našu djecu!?”, poručio je Tanović.

On smatra da djeci fali osnovni osjećaj, jer djeca više nisu vesela te im je potrebna ljubav, pažnja, zagrljaj, osmijeh na licima poslije predstave. Dodao je da su predstave izuzetno dobro posjećene.

Nema ništa ljepše na svijetu od dječijeg osmijeha poslije predstave. Vrijeme je okrutno, ali potrebno je posvetiti više pažnje i vremena djeci“, smatra Mirza Tanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.