Film "Videogrami revolucije" otvorio Pravo ljudski festival

Kultura 14. nov 201411:54 > 11:57
N1

Film "Videogrami revolucije" poznatog svjetskog režisera Haruna Farockija otvorio je deveto izdanje Pravo ljudski film festivala. U toku prve festivalske večeri prikazana su još tri filma među kojima i specijalna projekcija filma "Sarajlije" Damiena Fritscha.

Kreativna direktorica Festivala, Kumjana Novaković istakla je da filmovi dolaze iz deset zemalja i da će govoriti u vezi sa temama kao što su stigmatizacija društva, nerazumijevanje porodice, apsurdi novog vremena, potraga za srećom i društveno otuđenje.

Učesnici su, kako domaći autori, tako i gosti iz susjednih zemalja koji će predstaviti svoje radove publici. U četiri festivalska prostora, bit će prikazani: igrani, dokumentarni, kratki i animirani filmovi. Svi oni imaju zajedničko obilježje – govore o ljudskim pravima.

Poseban segment Festivala “Zoomiraj prava” namijenjen je mladima. Osim filmova o životu mladih, bit će upriličena izložba fotografija, radionice viztualizacije podataka i strip radionice. Kako kaže izvršna producentica Festivala, Adela Galešić, škola kreativnog dokumentarnog stripa, “Zumiraj strip” ima za cilj podstaći mlade da kritički posmatraju svijet oko sebe i izraze svoje mišljenje na kreativan način uz pomoć stripa.

U ovaj projekat uključeno je više od 20 mladih kreativaca iz BiH i regije koji će svoje radove predstaviti tokom pet dana trajanja festivala, od 12. do 17. novembra, na ulicama Sarajeva.