"Nova religija" velikog Damiena Hirsta stižu u Banjaluku

Kultura 07. mar 201622:29 > 22:29
British Council

Bosna i Hercegovina po prvi put će imati priliku da vidi djela jednog od najvećih umjetnika današnjice, Damiena Hirsta.

Njegova izložba New Religion (Nova religija) biće predstavljena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci od 17. do 27. maja.

Ako je suditi po najavi, izložba će istražiti kompleksne odnose između medicine i vjere, te umjetnosi i religije – ujedno, to su teme koje godinama zaokupljuju Damiena Hirsta, kontroverznog umjetnika kojeg često krasi naziv “najskuplji umjetnik današnjice”.

On se u novoj izložbi suprotstavlja nauku i religiju, stavljajući ih u jedinstveni dijalog koji se može interpretirati na nekoliko načina.

Zašto u Banjaluci? Zato što je to jedini prostor koji može zadovoljiti standarde Damiena Hirsta, te je Savremeni muzej dobio ekskluzivnost predstavljanja ove značajne izložbe na našem prostoru.

U saradnji sa British Councilom i galerijom Paul Stolper iz Londona obilježava se 20 godina djelovanja Britanskog savjeta u BiH, a ulaz je besplatan.

New Religion je do sada predstavljena u galerijama u Oslu, Moskvi, Veneciji, Sofiji, Londonu i Gdanjsku.

A ako ste se pitali zbog čega je Hirst najskuplji umjetnik današnjice, to je zbog činjenice da je najpoznatiji po prikazu ajkule u formaldehidu, koji se čuva u galeriji Saatchi u Londonu.

Njegovi radovi doista mijenjaju život iz temelja, tako da ko god bude bio u prilici – ovo ne smije propustiti. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Facebook