Mario Drmać više nije v.d. Pozorišta mladih Sarajevo

Kultura 16. mar 201613:28 > 13:35
Facebook

Glumac Mario Drmać više nije vršilac dužnosti Pozorišta mladih Sarajevo.

Podsjetimo, Drmać je ovu funkciju preuzeo 11. septembra prošle godine, kada je i potpisao šestomjesečni ugovor za funkciju v.d. direktora Pozorišta mladih. Ugovor mu je istekao prošlog petka, prenosi Slobodna Bosna.

S obzirom na uistinu izvrsne rezultate koje je ostvario u proteklom periodu, njegove kolege iz ansambla ove teatarske kuće očekivali su da će Drmać biti i zvanično imenovan za direktora.

Međutim, to se ipak nije dogodilo, unatoč činjenici da je u proteklih pola godine, dok je obavljao funkciju vršioca dužnosti direktora, sarajevsko Pozorište mladih u pravom smislu te riječi “oživjelo” u repertoarskom, i svakom drugom smislu.

“Mogu reći da smo okrenuli pozorište za skoro 360 stepeni. Pokrenuli smo i afirmaciju mladih. Radi se o sporazumnom dogovoru između Akademije scenskih umjetnosti i Pozorišta mladih Sarajevo, koje daje mogućnost mladim glumcima koji čekaju svojih pet minuta da dođu pod pozorišnim svjetlom i pokažu šta znaju. To su predstave “Usamljeni zapad”, predstava diplomiranog glumca Davora Sabe, “Venera u krznu” diplomirane glumice Alise Čajić i “Diplomac”, predstava diplomiranog glumca Sanjina Arnautovića. Također, novu sezonu u pozorištu otvorila je i predstava “Vremenski tunel”, koja je na daskama ovog pozorišta igrala 2006. godine, a sa željom da je vidi i nova generacija. Sve to je bio odličan uvod za proslavu 65 godina postojanja Pozorišta mladih Sarajevo, što priželjkujem da zapadne mene, kako bismo sve mogli lijepo pripremiti i organizovati. Zatim, pozorište je samo po sebi jedan veliki vašar, koji smo mi sada u cjelosti sortirali. Mi tu imamo arhivu još od 1950. godine, trebalo je vremena da se sve to dovede u red, ali eto i to smo postigli. Možemo reći da je prostor Pozorišta mladih konačno zaživio. Tako je došao i na red prostor kabarea kojem smo dali potpuno novi sjaj i energiju. Sada konačno možemo govoriti o bitnim koracima naprijed i konkretnim revolucionarnijim pomacima. Trideset godina unatrag nismo ni znali gdje se zgrada Pozorišta mladih Sarajevo nalazi. Za ovaj kratki period počeli smo se i time baviti, i intenzivno radimo na promociji pozorišta. Što je najvažnije, za sve ovo vrijeme držali smo se timski, zaista smo mnogo radili i to nekako nađe svoj put i urodi plodom. Drago mi je da se te neke minimalne promjene dale vidjeti, jer je pozorište počelo da zvuči drugačije. Imamo samo jedan podatak koji kaže da je u Pozorištu mladih odigrano 26 predstava i da je samo do decembra 2015. godine kroz pozorište prošlo šest hiljada ljudi, čime smo mnogo ponosni”, izjavio je Drmać neposredno prije odluke o njegovoj smjeni.

Odluka Vlade Kantona Sarajevo da mu ne produži ugovor izazvala je veliki revolt kod brojnih Drmaćevih kolega glumaca, reditelja, dramaturga… Iako nije dobio nikakvo zvanično obrazloženje, nema sumnje da je ovo još jedan u nizu poteza kojima je “presudila” politika, umjesto stručnosti, profesionalizma i kompetentnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.