Raznosi 500 GT: Mašina koja uklanja nacionalizam

Kultura 26. mar 201609:57 > 10:05
N1

Zoran T. Živković je umjetnik iz Sarajeva, sa adresom u Švedskoj. Autor je interesantnog izuma kojeg je nazvao "Raznosi 500 GT". To je, kako nam je ispričao, mašina za pranje i otklanjanje svih oblika poremećenog razmišljanja, a koju će na ljeto predstaviti i u BiH.

On je naime izmislio mašinu za pranje nacionalizma, fašizma i nacizma u svim mogućim oblicima, odnosno mašinu koja otklanja svako poremećeno razmišljanje, koja se zove “Raznosi 500 GT”.

Živković nam je kazao da mašina posla ima, i to previše.

“Imamo pravo puno posla posljednjih godina. Navala je velika, pogotovo sa većom pojavom poremećenog ponašanja, tako da perem u nekoliko smjena. Svaki dan stvaramo nova sredstva za čišženje. Mrlje se ponavljaju. Teški produkti nacionalizma, fašizma i nacizma su stalno tu, ali ovi prvi, nacionalizma – iziskuju po nekoliko pranja”, ispričao nam je živković.

Ovaj zanimljiv “izum” u figurama će biti predstavljen na ljeto u Sarajevu, a datum će se ozvaničiti putem plakata. “Malo smo retro, pa se tim služimo”, kaže.

Živkoviću je Sarajevo i BiH vječita inspiracija, a kaže da nije tako – bio bi “pardoks izgubljene duše”.

“Svi Picassovi radovi su inspirisani Španijom. Ja sam rođeni Sarajlija, svaka druga umjetnička inspiracija u pokušaju bi bila neistina i paradoks izgubljene duše. Ja još sanjam na našem jeziku. Ostavim nekad Sarajevo i Bosnu ali oni mene nikada”.

Svojim radovima prikazujue nacionalno pitanje u BiH. Jedna od postavki su tri ženske osobe, koje stoje pred različitim religioznim elementima. I jedna i druga i treća isto izgledaju.

“Svaki rad ima poruku, skrivene znakove. Čovjek se rađa kao ljudsko biće, ali uz pomoć društva postaje ženom, odnosno muškarcem. Kod mene se javila potreba otklanjanja oznaka, odnosno uklanjanja predrasuda”, kazao je.

Zajedno sa Mladenom Jeličićem Trokom pokrenuo je i pokret “Sudžukizam”.

“To je spontana reakcija naših razmišljanja. Troka i ja stojimo iza toga, ako se to može tako reći. To je relacija mene kao autora i društva. Likovna umjetnost je izraz kojom se brišu granice i razgraničenja umjetnika i društva. Ostvari se vrsta spoja i otvaranja pojedinca i društva. Danas je prisutna situacija da se umjetnost koristi za društveno ekonomske interese. Stranke i nacionalni interesi je koriste, korumpirani galeristi i kolekcionari. Ja lično nisam za to i za izdržavanje od tamo nekih kojima ćeš dugovati neku uslugu, zbog toga je takva situacija na kulturno umjetničkoj sceni.Mi ne dozvoljavamo zloupotrebu umjetničkog djela. Toliko sam drzak da ih nazivam korumpiranim galerista, mada ima i poštenih”, kazao je.

Na koncu razgovora za N1 u Novom danu, Živković je ironično kazao da su danas prave zvijezde na Facebooku, Instagramu, Twitteru, Periscopeu…dok se ovi iz kulture ne cijene.

“Postoje kao Minotaur. Znamo da su postojali, ali ih niko nije vidio. Kultura je nestala kod prve vijesti o globalnom zagrijavanju”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1