Prvi Piano fest Tattille u Tuzli: Dobri temelji za budućnost

Kultura 27. mar 201613:47 > 14:01
N1

Danas se završava trodnevni, prvi bh. Piano Fest pod nazivom ”Tattille”. Završni koncert je večeras u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.

Razgovarali smo sa Iva Pašić, profesoricom klavira koja je za N1 ukazala na značaj ovakvog festivala, njegovu namjenu i rastući interes za ovaj vid umjetnosti.

Danas se završava trodnevnom, prvi BH Piano Fest pod nazivom ”Tattille”. Završni koncert je večeras u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.

Razgovarali smo sa Ivom Pašić, profesoricom klavira i voditeljicom projekta koja je za N1 ukazala na značaj ovakvog festivala, njegovu namjenu i rastući interes za ovaj vid umjetnosti.

Festival je organizovan sa akcentom na klavirsku filozofiju, pedagogiju i umjetnost uopće u sklopu kojeg su se organizovali seminari, radionice, predavanja ljudi i struke i naravno koncerti.

Tuzlaci su oduševljeni manifestacijom, kazala nam je Pašić, kao i brojni gosti iz drugih gradova i inostranstva koji su prethodna tri dana boravili u Tuzli.

Publika je, recimo i to, sinoć imala ulogu žirija, gdje su ocjenjivali tačku koja ih je najviše dirnula – a pobjedniku, čije će se ime saznati u 14:00 sati u BKC-u biće dodijeljena jednokratna stipendija od 500 KM koju daje Fondacija Nijaz Duraković iz Sarajeva.

Obzriom da je ovo prvi piano fest, Pašić smatra da su udareni jaki temelji, okupljeni su pedagozi, umjetnici i pijanisti, kao i roditelji učenika – gdje se teži ka razmjeni vještina i iskustava u vremenu koje je ispred nas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.