U Sarajevu otvorena izložba fotografija “Žene s prve linije“

Kultura 18. apr 201621:10 > 21:14
Anadolija

U Sarajevskom ratnom teatru u ponedjeljak je otvorena izložba fotografija "Žene sa prve linije" autora Pierra Adriena Brazinnia, u okviru programa 21. Modula memorije, koji govori o ženama koje su u toku rata u Bosni i Hercegovini aktivno učestvovale u odbrani države.

Izložba sadrži portrete deset žena koje su u toku rata u Bosni i Hercegovini aktivno učestvovale u odbrani države kroz borbu i rad u Armiji Republike BiH.

Brazinni je izjavio da je na fotografijama želio prikazati žene koje su bile, kako je rekao, na prvoj liniji fronta.

“One su bili pravi borci na prvoj borbenoj liniji. Nisam želio slikati nekoga ko je bio u administraciji, nego baš žene koje su na prvoj liniji fronta, jer je to nešto što je postojalo i to sam želio prikazati”, rekao je autor.

Naglasio je da je za njega vrlo važno da se izložba prikazuje u Sarajevu i u BiH.

“Za mene je vrlo važno da su fotografije izložene u Sarajevu, jer u Francuskoj se mogu posmatrati kao nešto egzotično, što po meni nije”, rekao je Brazinni i dodao da su mnoge od ovih žena nakon rata postepeno zaboravljene.

Nihad Kreševljaković, umjetnički direktor Memory Module programa, istakao je da izložba fotografija “Žene s prve linije” govori o vrlo važnoj temi.

“Uloga žene u periodu rata u BiH je vanredno značajna i zbog toga smo se odlučili da svi programi koji se održavaju u Sarajevu ove godine autori projekata budu žene ili da se bave temema žena. Večerašnja izložba govori o jednom fenomenu o kojem se malo govori u našem društvu, a to je uloga žena borkinja. S obzirom da je broj žena koje su učestovale u ratu kao borkinje čak preko pet hiljada. Iz nekog poštovanja prema tom njihovom djelovanju u tom periodu smatrali smo da bi nam bila čast da organzujemo jednu takvu izložbu u Sarajevu”, rekao je Kreševljaković.

Podaci u arhivu Armije Republike Bosne i Hercegovine govore da je u proteklom ratu 5.360 žena učestvovalo u odbrambenim dejstvima.

Izložba će u Sarajevskom ratnom teatru biti otvorena sve do četvrtka, 28. aprila, a ulaz za sve posjetioce je slobodan.

Dvadeset i prvo izdanje kulturološkog programa Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Modul memorije, održava se od 6. aprila do 9. maja 2016. godine. Ovogodišnji program, koji nastavlja tradiciju njegovanja kulture sjećanja, sadržava igranja predstava, projekcije filmova, izložbe fotografija i jednu radio dramu.

Kao i proteklih godina, program čine kreativni sadržaji umjetnika i umjetnica kojima su rat i stradanje u BiH, ali i na drugim krajevima svijeta poslužili kao motiv za umjetnička djela, saopćeno je iz pres-službe MESS-a.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.