Gasi li se Antikulturni teatar Alija Sirotanović?

Kultura 02. maj 201610:44 > 10:48
N1

Učesnici Antikulturnog teatra Alija Sirotanović iz Banjaluke su prvi dizali glas protiv izopačenog sistema vrijednosti i društvenih anomalija. Skečevima i šaljivim pjesmama na humorističan način prenosili su istinu i sumornu svakodnevicu, a nakon 13 godina postojanja ovaj teatar bi mogao prestati sa radom.

Anđelka Marković je razgovarala sa osnivačem teatra Dušanom Jokićem.

Članstvo Sirotanovića se mijenjalo godinama, a njegov osnivač Dušan Jokić je bio tu uvijek, a bilo je dana i kada je sam radio. Po struci je profesor historije, ali nikada nije dobio zaposlenje u struci. S obzirom da se od rada u teatru ne može živjeti, Jokić je odlučio da zaposlenje potraži u nekoj od ekonomski razvijenih zemalja.

Pored toga što su punili sale u BiH, punili su i sale regije, nasmijavali su posjetitelje i razbijali sumornu svakodnevnicu. Budili su građansku svijest kod ljudi, a imali su i veliki broj humanitarnih predstava. Na nastupe je mogao da dođe svako, a čak je na plakatu ispod cijene ulaznice pisalo i kako oni koji nemaju novac, mogu ući besplatno.

O tome zašto se odlučio na ovaj korak Jokić je rekao: “Zbog Egzistencije i besposlice. Idem tamo gdje mogu preživjeti, a imam hrvatski pasoš, tako da to mogu da iskoristim”.

Rekao je kako mu je prva destinacija Austrija, a poslije toga će sreću tražiti i dalje.

O tome da li će teatar uspjeti bez njega u Banjaluci je kazao: “Opstaće naravno, snimaću tamo i slati ovamo. Uvijek će se moći raditi. Tema od tamo gdje odem će biti iz ugla gastarbajtera, a ovdje je bila iz ugla gdje sto godina ne možeš naći posao“.

Odbijenice za posao Jokić je sastavio u knjigu. “Nikad nisam uspio da dobijem posao za stalno, neki su i nudili ali ne na častan način. Htio sam kao i svako naivan na normalan način da dobijem posao i imao sam ga ali je sve to bilo kratkoročno. Imam preko 100 odbijenica“, istakao je Jokić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.