Moranjkić odnijela pobjedu u Rumuniji, pa očarala Brisel

Kultura 10. jun 201616:21 > 16:32
N1

Međunarodni festival jezika i kulture svjetska je promocija različitosti kultura kao najbogatijeg naslijeđa čovječanstva. Ovaj festival održava se svake godine i okuplja mlade sa svih kontinenata. Pod motom Colors of the World (Boje svijeta), čertnaestaesti put sastavio je talente iz cijelog svijeta, ove godine iz više od 150 zemalja.

Epicentar kulturnog šarenila bio je Brisel, gdje se 4. juna održala ceremonija zatvaranja festivala. U belgisku prijestolnicu svoje plesove, pjesme i performanse donijeli su mladi od Orijenta do Okcidenta. Među bojama svijeta našle su se ove godine i nijanse Bosne i Hercegovine. Šesnaestogodišnja Melika Moranjkić iz Srebrenika predstavila je zemlju pjesmom Isyan (Revolt), turskog pjevača Halila Sezaia, a ove note donijele su joj prvo mjesto na takmičenju u Rumuniji u maju ove godine. Pobjedničku pjesmu predstavila je i na gala večeri ceremonije zatvaranja u Briselu.

Video nastupa Melike Moranjkić na cenemoniji zatvaranja Međunarodnog festivala jezika i kulture u Briselu pogledajte u prilogu na vrhu teksta. 

“Sretna sam što sam predstavila svoju školu, svoj grad i svoju zemlju na najbolji način. Ostvarila sam svoj san, a posebno sam sretna što sam izabrana između toliko učenika iz cijelog svijeta i što sam bila dio ovako velikog programa”, rekla je za N1 Melika Moranjkić.

Dodaje kako je “shvatila da je svijet puno veći od Bosne i Hercegovine” i da je “plakala kada se rastajala od djece iz cijelog svijeta koju je upoznala na festivalu”.

Melika pohađa Međunarodnu srednju školu Bosna Sema obrazovnih institucija u Tuzli. Mehmet Karsli, iz odjela za odnose sa javnošću Bosna Sema obrazovnih institucija, pratio je cijeli program u Briselu sa predstavnicima medija, gdje je bila i ekipa N1. Istaknuo je da su nastup i pobjeda Melike Moranjkić “veoma značajni, s obzirom na obim manifestacije i na to da je konačan cilj susreta mladih iz cijelog svijeta međukulturalni dijalog, koji nam je danas itekako potreban”.

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) bila je glavni pokrovitelj ove međunarodne platforme za promociju umjetničkih i jezičkih različitosti. Generalna direktorica UNESCO-a, Irina Bokova istakla je da je cilj ovog događaja “kulturalni diverzitet, međunarodni dijalog i kultura mira”.

Festival se prvi put održao 2003. godine, sa samo sedamnaest zemalja učesnica, a od prošle godine šarenilo kultura na ovom događaju čini više od 2 000 učesnika. Na ovaj način, organizatori nastoje promovirati učenje, razmjenu informacija, sve u službi mira, prijateljstva i razumijevanja. Festival je i ove godine tradicionalno okončan pjesmom “Universal Peace”, kojom su se simbolički slavili harmonija i mir širom Zemljine kugle.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.