Alexander Payne za N1: Postao sam ambasador grada Sarajeva u svijetu

Kultura 20. aug 202417:47 0 komentara

U razgovoru s Alexanderom Payneom, proslavljenim američkim režiserom i dugogodišnjim prijateljem Sarajeva, otkriveno je mnogo o njegovoj vezi s glavnim gradom Bosne i Hercegovine i Sarajevo Film Festivalom (SFF). Payne je prvi put posjetio Sarajevo prije devetnaest godina, a do sada se vratio već tri puta, od čega dva puta kao učesnik festivala.

Na pitanje o promjenama koje primjećuje u gradu, Payne odgovara s oprezom, priznajući da njegovi posjeti traju tek nekoliko dana, što otežava dublje razumijevanje evolucije grada. Međutim, uočava jasne razlike u funkcionalnosti grada, ističući da je Sarajevo 2005. godine bilo u procesu oporavka, dok danas vidi uglađeniji, razvijeniji grad.

N1/F.Z.

Što se tiče samog festivala, Payne sa sjetom govori o prvim danima, kada je SFF bio u fazi rasta, a atmosfera je bila prožeta uzbuđenjem i gostoljubivošću. “Dvadeset godina kasnije, festival djeluje mnogo više uglađen”, kaže Payne, dodajući da, iako je festival postao profesionalniji, nije izgubio toplinu i intimnost koja ga čini posebnim.

Sarajevo Film Festival, prema Payneu, nije samo filmski događaj, već i iskustvo koje svaki posjetitelj nosi sa sobom. Payne vjeruje da svako ko je bio dio festivala postaje njegov ambasador, šireći dobar glas o Sarajevu i festivalu širom svijeta. On sam priznaje da je postao ambasador festivala te da rado preporučuje kolegama filmskim stvaraocima da posjete Sarajevo.

Iako nije imao mnogo vremena da istraži grad tokom ovog posjeta, Payne izražava želju da se jednog dana vrati u Sarajevo mimo festivalskih obaveza kako bi bolje upoznao grad i okolnu zemlju. “Volio bih da obiđem Bosnu malo”, kaže Payne, dodajući da je ranije posjetio Mostar, ali da bi želio vidjeti i druge dijelove zemlje.

F.Z. / N1

Njegova uloga ambasadora Sarajevo Film Festivala pokazuje koliko je ovaj festival postao značajan ne samo za filmsku industriju, već i za promoviranje Sarajeva kao kulturne i turističke destinacije.

A, što se hrane tiče, ćevapi i riba glavno su jelo ovog američkog režisera ovih dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!