Američke vlasti zaplijenile bezglavu statuu Marka Aurelija ukradenu iz Turske

Kultura 01. sep 202310:32 0 komentara
Cleveland Museum of Art

Američke vlasti u muzeju u državi Ohio zaplijenile su bronzanu statuu bez glave, za koju se vjeruje da prikazuje rimskog državnika Marka Aurelija i za koju se sumnja da je ukradena iz Turkske navodi se u izvještaju ”New York Timesa“, prenosi Anadolu.

”New York Times” je objavio da statua trenutno nije izložena u Muzeju umjetnosti u Clevelandu, jer je zaplijenjena u avgustu po nalogu koji je izdala kancelarija okružnog tužioca Manhattna.

Iz Kancelarije navode da je zapljena povezana s “kriminalističkom istragom koja je u toku o krijumčarskoj mreži koja uključuje antikvitete opljačkane iz Turske, krijumčarene preko Manhattana”.

Prema pisanju ”Timesa”, istražioci iz New Yorka procijenili su vrijednost statue bez glave na 20 miliona dolara i njenu starost na oko 1.800 godina.

Turske vlasti su saopštile muzeju u Clevelandu da je statua ukradena tokom 1960-ih sa arheološkog nalazišta u Bubonu, koji se nalazi u jugozapadnoj Turskoj.

”Times” navodi da je muzej navodno odbacio ove tvrdnje, tvrdeći da Turska nema konkretnih dokaza o krađi.

“Trajni spor oko ove stvari predugo je držao Marka Aurelija odvojenog od njegovog rodnog grada”, rekla je za Zeynep Boz, šefica Odjela za borbu protiv ilegalne trgovine pri Ministarstvu kulture i turizma Turkiye.

Planirano je da statua bude prevezena u New York tokom ovog mjeseca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!