Amira Medunjanin: Da li je iko svjestan da je cijeli svijet stao

Kultura 12. jul 202120:26 > 21:26 0 komentara
Amira Medunjanin
Amira Medunjanin (N1)

Pjevačica Amira Medunjanin održala je prije nekoliko dana koncert na tvrđavi Kastel, u okviru Banjaluka Festa, koji će joj sigurno ostati u sjećanju.

Čak ni promjenljive vremenske nepogode nisu spriječile posjetioce da dođu i uživaju u njenom liku i djelu, a posebno u njenom novom ostvarenju. Naime, Amira je objavila album na kojem je obradila 12 pjesama Tome Zdravkovića i Silvane Armenulić, pa je na taj način odala počast kolosalnim pojavama jugoslovenske muzičke scene i posljednjim istinskim reprezentima kafanske muzike.

U razgovoru za dnevni list Nova, Medunjanin objašnjava kako je došla na tu ideju.

“Ja sam maštala o tome posljednjih 20 godina i više. Nisam to htjela da uradim dok ne izgradim svoj sopstveni put. U suprotnom bi značilo da se oslanjam na njihovu veličinu, slavu i energiju, ne daj Bože to. Taj album koji sam napravila nastao je kao poklon njima za sve ono što su oni poklonili meni dok sam odrastala, a to je muzika. Silvanu i Tomu slušam od svoje šeste godine. Oni su me oblikovali u čovjeka kakav sam danas. Mislim da sam zbog toga ovakva, a to je dobar čovjek. Sve njihove pjesme sam znala kao dijete, a od Silvane sam naučila te sevdalinke da pjevam jer ima prekrasan i specifičan glas. Ona je bila ispred svog vremena i nije bila sa ovog svijeta, ja u to vjerujem. S druge strane, Toma ima svoju priču i ne poznajem osobu koja ne zna za njega. Spoj njih dvoje je nešto čarobno. Ovo sam morala da uradim jer je počast njima, kao i svim doajenima sevdaha i to je moj način da njima dvoma kažem hvala”, kazala je Medunjanin.

Amira je utiske s koncerta sabrala i podijelila s ekipom Nova.rs.

“Prvo pitam ljude: „Kako je bilo vama“, a meni je bila predivna čarolija. Magično. Sve pohvale organizatorima na svemu – od organizacije, pa do toga kako smo ishendlovali tu kišu. Sve su sredili za pet minuta, trebalo je obrisati tu gomilu stolica. Ja sam cijelu noć razmišljala ko će ih brisati (smijeh), a onda je krenulo ludilo nama na sceni koji smo šutili dugi niz mjeseci, a i ljudima koji su čekali na to da čuju šta mi imamo da kažemo”, ispričala je Medunjanin.

Također se osvrnula i na situaciju s pandemijom koronavirusa.

„Zamislite da vi ne možete da radite to što volite i da vam neko zabrani, a to radite godinama. To je kao da vam neko izbije vazduh iz stomaka, kao da vas nokautira. Bilo mi je jako teško, stoički smo podnijeli mi muzičari, ali i ljudi iz drugih branši. Da li je iko svjestan da je cijeli svijet stao? Ponovit ću da je cijeli svijet stao u jednom trenutku. Strašna je pomisao kako smo mi mali i kako je jedan sićušni virus napravio čudo. Ovo je za mene bio praznik, Banjaluka Fest je napravio čudo. Zbog njega smo se osjetili živim, i to je najveći dar koji sam mogla da dobijem. Nadam se da smo poslije ovih 16 mjeseci shvatili koje su prave vrijednosti u životu i šta moramo da čuvamo. Ja sam vrijeme pandemije iskoristila za postprodukciju albuma, ali i za provođenje vremena sa svojom familijom i najbližima. Nema više ono kao ostavit ću za sutra. Živi se danas, živi se za ovaj trenutak. Ko zna šta će biti sutra. Iskoristi svaki trenutak da uradiš nešto lijepo, da nekoga obiđeš, da nekome pomogneš”, dodala je nakraju Amira Medunjanin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!