Apsurdno: Atina za izložbu pozajmila starogrčku amforu od Britanskog muzeja

Kultura 05. dec 202316:12 0 komentara
Reuters

Muzej Akropolja u Grčkoj otvorio je danas izložbu na kojoj je izložen čuveni starogrčki vrč (amfora) iz 420. godine prije nove ere, poznat kao "Meidias Hydria", koji joj je pozajmio Britanski muzej.

Izložba se dešava u vrijeme kada se između Grčke i Velike Britanije pojačava spor oko pitanja povratka drevnih grčkih skulptura iz Partenona koji se nalaze u Britanskom muzeju.

Britanski premijer Rishi Sunak je tada otkazao sastanak sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i optužio ga da je prekršio obećanje da neće u javnosti pominjati rješavanje tog “vječitog” bilateralnog kuturno-diplomatskog problema.

Sunak je rekao da njegova Vlada nema namjeru da ponovo otvori to pitanje ili da izmjeni zakon koji zabranjuje vraćanje artefakata.

Reuters

Hoće li se postići dogovor?

Britanski muzej je saopštio da nastavlja razgovore sa grčkim vlastima i muzejom Akropolj, što daje nadu Atini da je moguće postići dogovor o izlaganju skulptura u Grčkoj.

Direktor muzeja Akropolja Nikolaos Stampolidis rekao je danas da njegov muzej održava “odlične odnose” sa Britanskim muzejom i izrazio uvjerenje da će skulpture iz Partenona na kraju biti vraćene.

Reuters

Vrč koji se smatra remek-djelom atinskog grnčara Meidije iskopan je u Italiji, a u Veliku Britaniju ga je donio britanski diplomata William Hammilton šezdesetih godina 18. vijeka. Muzej ga je otkupio 1772. i nikada ga nije pozajmljivao.

Vrč će biti izložen u Muzeju Akropolja u Atini do aprila, kada će se preseliti u Pariz, grad domaćin Olimpijskih igara 2024, gdje će biti izložen u muzeju Louvre.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!