Balet po romanu “Sjećaš li se Dolly Bell?” (VIDEO)

Kultura 28. nov 202315:49 0 komentara

Sutra će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti upriličena praizvedba baletne predstave “Sjećaš li se...? Sjećaš li se Dolly Bell?” u režiji i koreografiji Staše Zurovca.

Nakon romana, filma i predstave, tekst Abdulaha Sidrana “Sjećaš li se Dolly Bell?” dobija i balet u koreografiji i režiji Staše Zurovca, koji nam kroz likovnost, muziku i pokret donosi priču o Sabahudinu, Dolly Bell ali i o jednom vremenu, gradu i sudbini.

“I neobično jeste bilo kada je gospodin Dino Mustafić taj naslov meni predložio i zaista sam bio počašćen da jedno tako važno djelo uprizorim u jednom novom ruhu a to se zove neverbalni teatar”, kazao je koreograf i reditelj Staša Zurovac.

“Do sada se pokazalo kao nešto vrlo interesantno, vrlo prijemčivo publici, nešto što će im biti poznato i jasno bez obzira što je koreografov jezik izražavanja savremeni pokret. Ovo je po mom mišljenju idealna prilika da se i taj savremeni pokret približi našoj publici na jedan jasan način”, kazala je solistica baleta Nataša Gaponko.

Jasan ali i na drugačiji način od onoga na šta su do sada solistice baleta Narodnog pozorišta Sarajevo navikle.

“Staša je ovaj proces od samog početka vodio u potpuno drugačijem pravcu od onoga na šta sam ja navikla ali i ansambl. Nisam imala priliku da sarađujem sa koreografom koji na ovakav način pristupa samom vođenju predstave”, kazala je solistica baleta Tamara Ljubičić.

“Naš ansambl je relativno mali, a klasike je teško izvoditi, traže zaista vrhunske uslove rada, ali nadamo se, ide nam “Krcko Oraščić” što je klasična, imali smo “Giselle” i nadam se da ćemo nastaviti u tom pravcu”, dodala je Gaponko.

Zurovac je kazao da nije imao ni malo lak zadatak, jer je trebao zadržati vrijednost teksta koju on ima, a sa druge strane, želio je odati počast Sidranovom djelu. A sam naslov djela ga je zainteresovao.

“Prije svega naslov jer on evocira neko sjećanje, sjećanje evocira neki život, neki život nekog čovjeka i vrlo brzo od te umjetno stvorene stvarnosti literarnog djela dođemo do stvarnog čovjeka”, kazao je Zurovac.

A upravo “Sjećaš li se Dolly Bell?” evocira sjećanje, a balet “Sjećaš li se…? Sjećaš li se Dolly Bell?” je direktno postavljeno pitanje koje se obraća u sadašnjem vremenu bilo kome, kazao je reditelj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!