“Balkanski kvadrat kredom”: Satirično komad namijenjen svima

Kultura 06. sep 202322:49 0 komentara
N1

"Balkanski kvadrat kredom", nova je predstava u produkciji Altteatra, koja progovara o našoj stvarnosti. Mladi ljudi vrište u kvadratima svojih zidova i u satiričnom tonu direktno se obraćaju publici, vlasti i društvu. Premijera predstave je 7. septembra na Ljetnoj pozornici Vilsonovog šetališta, a prva repriza je dan kasnije. Nakon toga predstava će biti izvedena u Mostaru, Tuzli i Banja Luci.

“Balkanski kvadrat kredom” prati mladi bračni par koji živi život, ne kako oni žele, nego kako društvo nalaže. Predstava govori o problemima koji svakodnevno muče mlade.

“Muči ih korupcija, muči ih nepotizam, muče ih birokratske prepreke na koje nailaze, podjele na koje nailaze… tako da, mogao bih do sutra nabrajati”, naveo je Slaven Vidak, reditelj.

Glumci su razradili teme koje muče mlade, dok je dramski predložak napisao dramaturg Benjamin Konjicija.

“Mislim da sam ja najaktivnija bila što se tiče radničkih prava. Zanimljivo, stojimo tu pored kafića Tita i radnička klasa je obilježila veliki dio naše historije, i dalje obilježava našu sadašnjost, a ne posvjećujemo se ni malo”, rekla je Sara Blažić, glumica.

Ovaj satiričan komad postavlja brojna pitanja. U kakvom sistemu živimo? Da li smo mi krivci jer živimo u društvu punom anomalija? A predstava je, kako kažu, namjenjena svima.

Opširnije u prilogu Adrijane Gavrić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!